4.1 C
De Bilt

Een geschikte woning vinden doe je zo

In de huidige tijd is het vinden van een woning een steeds grotere uitdaging. Vooral wanneer je als starter met een beperkt budget de woningmarkt betreed, is de kans vrij groot dat je keer op keer misgrijpt. Mensen die huizen willen kopen als investering zijn namelijk bereidt om flink te overbieden, iets waartoe jij waarschijnlijk nog niet in staat bent.

Alles geld dat je hebt gespaard heb je namelijk nodig voor de inrichting van het huis. Toch zijn er een aantal manieren waarop jij je kans op een koophuis kunt vergroten. Vooral wanneer je in de categorie huizen zit waar 80 procent van de mensen naar kijkt, kan het zomaar zijn dat er tientallen mensen op afkomen. Kortom, doe er je voordeel mee dus!

Maak een lijstje met wensen

Uiteraard is de eerste stap wanneer je een woning gaat kopen, het maximaal op te nemen bedrag vaststellen. Ervan uitgaande dat je dit hebt gedaan, is het zaak een lijstje te maken met zaken die je belangrijk vindt aan een huis. Let hierbij wel op dat je het lijstje verdeeld in twee verschillende kolommen. Aan de ene kant je wensen en aan de andere kant je eisen. Het kan namelijk heel goed zijn dat je straks tegen een woning aanloopt die niet aan alle wensen voldoet, maar wel aan alle eisen.

Moet je dan je eventuele droomhuis aan je voorbij laten gaan omdat deze een thuis heeft die iets kleiner is dan je eigenlijk zou willen? Kijk dus heel kritisch naar de praktische zaken en daarna pas naar eventuele extra wensen. In de huidige tijd heb je namelijk niet zo heel erg veel te willen.

Probeer door een woning heen te kunnen kijken

Het kopen van een huis is wat anders dan wanneer je een nieuwe auto aanschaft. Bij een huis ligt dit natuurlijk iets complexer. Je zoektocht begint vaak wel op Funda, maar zal uiteindelijk eindigen in een fysieke bezichtiging. Om ervoor te zorgen dat je de concurrentie achter je laat, is het verstandig te kijken naar huizen waar nog het nodige aan moet gebeuren. Allereerst worden deze vele malen minder overboden en komen hier ook veel minder mensen op af. Je kun je namelijk wel voorstellen dat een (bijna) instapklaar huis vele malen populairder is, dan wanneer je naar een huis gaat kijken waar nog vanalles aan moet gebeuren.

Houd er daarbij ook rekening mee dat je niet alleen te maken krijgt met de kosten voor verbouwing, maar natuurlijk ook de verschillende verzekeringen. Zo is een opstalverzekering voor een koophuis verplicht en is ook een inboedelverzekering aan te raden. Gelukkig is het vergelijken van een opstal- en inboedelverzekering net zo eenvoudig als online zorgverzekeringen vergelijken om te kijken welke het beste bij je past.

Schakel je netwerk in

Op het moment dat je een woning zoekt, is het aan te raden dit te delen met zoveel mogelijk mensen. Familie, vrienden en ook collega’s. Het kan namelijk heel goed zijn dat mensen voornemens zijn om hun huis te verkopen, maar deze nog niet online hebben staan. Wanneer je het dan eventuele onderhands kunt regelen, heb je in ieder geval geen last van de concurrentie en kunnen jullie het samen met de notaris rustig verder afhandelen. Uiteraard kan het ook zijn dat hier niets uitkomt, maar wanneer je het niet probeert, weet je het natuurlijk nooit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio