-2 C
De Bilt

Gesprekken over vijfde coronavaccin voor Europa afgerond

Nieuw type

Hugo de Jonge: “Zoektocht naar vaccin van levensbelang”

Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): “De zoektocht naar een werkend vaccin is van levensbelang. Heel goed en hoopvol dat we met de EU-landen inmiddels met vijf partijen afspraken hebben om vaccins in te kunnen kopen. Ook Moderna werkt hard aan een vaccin waarmee we onszelf kunnen wapenen tegen het virus. Hoe sneller we voldoende goede vaccins hebben, des te sneller we beschermd zijn.”

Onderhandelingen over coronavaccins

De onderhandelingen over veelbelovende coronavaccins worden gevoerd door het zogeheten Joint Negotiation Team (JNT). Naast de Europese Commissie zijn hierin ook de vier landen van de Inclusieve Vaccin Alliantie (Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland) op ambtelijk niveau vertegenwoordigd, evenals Spanje, Zweden en Polen.

Europese onderhandelingen

Het JNT is, namens de lidstaten van de Europese Unie, in gesprek met meerdere farmaceuten, om de kansen te spreiden en over een werkend coronavaccin te kunnen beschikken zodra dit door een bedrijf is ontwikkeld. Gewerkt aan een breed portfolio van verschillende producenten en verschillende typen vaccins.

Betaalbaarheid ook belangrijk

In de gesprekken met aanbieders van een kansrijk kandidaat-vaccins maken de onderhandelaars van het JNT prijsafspraken waarin betaalbaarheid, toegankelijkheid en leveringszekerheid van het vaccin belangrijke uitgangspunten zijn. Nederland wordt bij de gesprekken met vaccinproducenten onder andere bijgestaan door wetenschappelijke experts van het RIVM.

Vijfde partij

Na eerdere afronding van gesprekken met Astra Zeneca, Sanofi Pasteur/GSK, Janssen Pharmaceutical en met Curevac, is Moderna de vijfde partij waarmee de verkenning succesvol kon worden afgesloten. De verwachting is dat ook de komende weken nog verdere gesprekken afgerond kunnen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio