15.9 C
De Bilt

Help de wilde bij, in je eigen tuin met bloemen!

Binnenland – Bijen in Nederland hebben het zwaar. Ze worden met uitsterven bedreigd. Help de wilde bij in je eigen tuin. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap komt daarom met een unieke actie: alle inwoners van Zuid-Holland krijgen een gratis zakje met bloemzaadjes cadeau. De gedachte erachter: als inwoners de zaadjes planten, staat hun tuin, balkon of dakterras straks vol met kleurrijke bloemen. Bijen hebben die bloemen nodig om te overleven. En wij hebben bijen nodig. Zonder kunnen we niet. Zonder bijen hebben we bijvoorbeeld geen appels en aardbeien.

Driekwart van alle groente en fruit heeft bijen en andere insecten nodig voor bestuiving. Alleen door bestuiving kuBijen zijn belangrijk voor de voedselproductie in ons land en in de wereld.nnen gewassen groeien. Meer dan genoeg reden om zuinig te zijn op de bij. René Garskamp, boswachter van het Zuid-Hollands Landschap: “Van de 358 bijensoorten in ons land wordt meer dan de helft met uitsterven bedreigd. Zover mogen we het natuurlijk niet laten komen. En dus zijn we een bloemzaadjesactie begonnen. Daar wordt iedereen beter van. De bijen, en wij mensen.”

Voor inwoners van Zuid-Holland ligt er een zakje met bloemzaadjes klaar. In ieder zakje zitten zeven tot tien verschillende bloemsoorten die aantrekkelijk zijn voor bijen. René Garskamp: “We nodigen alle inwoners uit om een gratis zakje aan te vragen en de zaadjes te planten in hun tuin, in een bloembak, of wat dan ook. Zo creëren we nieuwe nestelplekken en leefomgevingen voor bijen, wat hard nodig is. Tegelijkertijd kan je genieten van een schitterend beestje in je tuin, van prachtige bloemen en mooie zomerkleuren.”

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap helpt de wilde bij ook door in haar natuurgebieden flink aan de slag te gaan. Zo richten ze zoveel mogelijk bij-vriendelijke plekken in. Bijvoorbeeld door te zorgen voor boomsoorten waar bijen zich lekker bij voelen, zoals wilgen, wilde fruitbomen en esdoorns. Of door bloemakkers in te zaaien met inheemse soorten. Op die manier wordt er veel en divers voedsel voor bijen gecreëerd, wat noodzakelijk is voor een grote bijenpopulatie.

b63206af 5e95 4bfd 8f95 28fc8220c008

Op www.zhl.nl/bloemen kunt u een gratis zakje met bloemzaadjes aanvragen (op = op).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio