15.8 C
De Bilt

Herinneringsmedaille voor uitgezonden militairen Mali en Midden-Oosten

Binnenland – Zo’n 250 Nederlandse militairen ontvangen op vrijdag 28 september in Rotterdam hun Herinneringsmedaille Internationale Missies. De medailles worden uitgereikt door minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. De militairen die gedecoreerd worden, namen deel aan de missies in Mali en het Midden-Oosten.

Mali

De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA). Door de Nederlandse inzet verbeterde de effectiviteit van de missie. Op 1 mei 2019 stopt de huidige bijdrage aan MINUSMA. Er blijven tot 2021 enkele politiefunctionarissen en stafofficieren werkzaam.

Midden-Oosten

Vanuit het Midden-Oosten hebben onze F-16’s de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan het militair verslaan van ISIS. Nederland steunt daarmee de internationale coalitie in de strijd tegen de terreurorganisatie. Na afloop van het huidige mandaat op 31 december 2018 verlengt Nederland de inzet van de F16’s niet. Nederland blijft wel op verschillende manieren betrokken bij Irak.

Waardering en erkenning

De Herinneringsmedaille Internationale Missies wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Met deze medaille en de ceremonie spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereren. De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en wordt opgeluisterd met militaire muziek. Niet alleen de militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront. Als dank voor steun tijdens de uitzending ontvangt de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen is er de speciale kindermedaille.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio