10.4 C
De Bilt

Het dagboek van een dame: een 100-jaar oud Haastrechts geheim onthuld

Geen goud, geen geld, geen schatkaart, maar wel een dagboek. Een dagboek van een dame wel te verstaan. Paulina Bisdom van Vliet, wist met haar nagelaten enveloppe, die pas 100 jaar na haar dood geopend mocht worden, de gemoederen in het dorp langs de Vlist flink bezig te houden.

Het ‘Geheim van Haastrecht’

De enveloppe woog ongeveer een kilo en zou volgens sommigen grote rijkdommen kunnen bevatten. Pauline Bisdom van Vliet was als burgemeestersvrouw dan ook een welgestelde dame, die na het vroege overlijden van haar man graag haar geld deelde met lokale goede doelen. Er stond echter altijd wel een blijk van erkenning tegenover, omdat een vereniging die haar steun ontving, haar bij uit- of opvoeringen ook met alle egards diende te behandelen. Dat had zij zo bedongen.

De speculaties over het Geheim van Haastrecht hebben in de laatste eeuw dus voor bijzondere wensgedachten en hoopvolle geschenkdromen geleid. Niet veel mensen wisten dat het om een dagboek zou gaan. Het dagboek van Pauline Bisdom van Vliet, dat als tijdsdocument van grote historische waarde wordt geacht.

Het dagboek van een dame

In juni 2023 was het precies een eeuw geleden dat de dame, voluit Paulina le Fèvre de Montigny-Bisdom van Vliet geheten, overleed. Met haar nalatenschap werd het huis waarin zij woonde omgedoopt tot een museum. Haar vermogen ging grotendeels naar de op te richten stichting voor onderhoud en behoud van het museum. Maar daar was dan ook die enveloppe die pas 100 jaar na haar dood geopend mocht worden.

Op haar 100-ste sterfdag , 6 juni 2023, haalde het stichtingsbestuur het pakketje uit te kluis om te openen en te bestuderen. Vandaag werd dan onthuld dat het om het dagboek van Paulina Bisdom van Vliet ging. Dat verklaard wellicht de 100 jaar wachttijd, om zeker te zijn dat niemand meer genoemd in haar persoonlijke documenten nog in leven zou zijn.

Binnenkort zal dit historische document aan de collectie van het museum worden toegevoegd en ook voor bezoekers te bewonderen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio