19.2 C
De Bilt

Honden versus poezen vermissing of kidnapping

Wie een hond op straat ziet lopen, zonder baasje, snapt al snel dat het gaat om vermissing van een ontsnapte of verdwaalde hond. Ook is er kans dat het gaat om een gedumpte hond. Dan is het zaak de hond te vangen, of toch zeker te melden bij de dierenambulance of Amivedi. Men doet er alles aan om het baasje te vinden, immers, dat baasje zal de hond wel missen. En als het gedumpt is, moet de dader gestraft worden. Wie een hond alleen aan de wandel ziet, op straat, of op een polderweg, zal weten, dat klopt niet. Honden gaan met hun baasje aan de wandel, doorgaans niet alleen. In ieder geval is het niet echt de bedoeling.

Van straat plukken

Wie de vermissingen bekijkt op de Facebookpagina’s die vermissingen van dieren melden, valt op dat er doorgaans toch meer katten vermeld staan dan andere dieren. De hond komt op de 2e plaats.
De meeste mensen weten toch dat een kat die in de buurt rond loopt een baasje heeft.
Wat mij steeds weer verbaast is de meldingen van gevonden katten, die mensen van de straat af plukken en in huis nemen. En , zij het met de beste bedoelingen, eten geven en verzorgen.

Hoe wist je dat het om een ‘verdwaalde’ kat ging? Wat bezielt mensen om katten die mauwend hun tuin in lopen, aan te zien voor ‘verdwaald’. Hij zal het thuis wel niet goed hebben, anders komt hij niet ‘bedelen’ bij buren. 😐
Soms zijn katten gewoon allemansvriendjes… en grijpen elke mogelijkheid aan om aandacht te krijgen. Niet omdat ze thuis te kort krijgen, maar gewoon, omdat ze graag aandacht krijgen…punt.
Niet alle katten die mauwen hebben honger, maar als je ze leert dat ze bij jou eten krijgen, komen ze terug en gaan bedelen. Niet omdat ze thuis niets krijgen, maar gewoon, omdat ze bij jou ook krijgen…punt.

Probleem

Ik ken het probleem helaas. Ik ben ook met regelmaat mijn poezen kwijt. Gelukkig nooit zo héél lang, maar soms toch wel een paar weken. Hoewel ik wel eens een kat ben kwijtgeraakt omdat iemand anders haar binnen had gehaald. Die had ik van iemand over genomen en zoveel energie in gestoken om er een schootkat van te maken. Ze ging ook regelmatig naar buiten en kwam gewoon’s avonds weer thuis.  Tot ze niet meer terug kwam en bij iemand binnen bleek te zitten. Ondanks flyers en melding bij Amivedi heb ik daar nooit meer iets van vernomen. Wat bezielt iemand om een kat van straat te plukken en in huis te nemen en niet te melden als ‘gevonden’ of niet te reageren op een flyer die voor je huis hangt?

Kinderen voederen?

Normaal lopen mijn twee poezen rond het huizenblok en komen ‘s avonds thuis. Maar er zijn mensen die ze voeren en in huis halen, want het zijn zulke lieve katten. Ik heb één van hen al eens bij iemand opgehaald waar ze binnen zat. Pas toen ik flyers had opgehangen nam ze contact met mij op dat de poes bij haar zat. Ik vond het raar dat ze zelf niet is gaan uitzoeken of de poes een baasje had. Ik vond het überhaupt raar dat ze haar had binnen gehaald.. maar ach, het was zo’n lieve kat.
Ik zie vaak kinderen buiten lopen, maar ik denk er niet over om ze snoepjes te gaan geven of om ze in huis te nemen omdat ze zo lief zijn, zonder me af te vragen of ze misschien gemist worden  🤔 😏

Als ik één van mijn poezen weer eens een poosje mis, hang ik flyers op of plaats een bericht op Facebook. En dan komen ze zomaar ineens weer aan gelopen. Alsof men er op wacht dat je aangeeft een kat te missen. Ik neem tenminste aan dat de katten niet zelf de flyers zien en daarop besluiten maar naar huis te gaan. :mrgreen:
Eén van mijn poezen, de oudste (17) mankeert van alles en ziet er slecht uit. Maar ik vind het nog niet het moment om haar in te laten slapen. Maar mensen denken dat ze een jonge verwaarloosde kat is, omdat ze wat kleiner is dan andere katten.

De andere poes, ook niet de jongste meer, het zijn moeder en dochter, is net weer thuis. Nadat ze weer eens een paar weken uit het zicht was en ik pas weer een oproep op Facebook had gezet, kwam ze gisteren weer aanlopen, ik riep haar en ze keek van ‘o, was jij er ook nog?’ En ging mee naar binnen..

Opgesloten

Nu zitten ze samen noodgedwongen opgesloten in een slaapkamer. Omdat de tuindeur en ramen hier nu eenmaal open staan met het mooie weer en de katten nu eenmaal graag buiten zijn. Maar ik wil niet dat ze weer verdwijnen… De chipnummers van beide katten staan standaard als vermist gemeld. Voor het geval iemand ze mee neemt en er mee naar een dierenarts gaat. Hoe vaak ik ook meld dat deze katten een baasje hebben en speciaal voer en medicijnen nodig hebben, ze blijven regelmatig verdwijnen. Mensen zijn ook eigenwijs. Zo heb ik eens een briefje op het bandje van de oudste geplakt met ‘niet voeren’, toen kwam ze thuis met een ander briefje; ‘moet je haar maar niet buiten laten lopen’. Logische redenering toch, het loopt los, dus mag je het voeren…?  🙄 🤨 😖

Zo kwam ik vandaag ook weer een bericht tegen van iemand die 6 jaar haar kat kwijt was. Ze had er echt alles aan gedaan om haar terug te vinden. Maar ook deze kat was gewoon door iemand in huis genomen, die er vanuit ging dat ze weggelopen was, het thuis niet goed had.
Pas toen degene die de kat in huis had genomen met haar naar de dierenarts ging, kwam deze er via de chip achter wie de echte eigenaar was. Zo kwam deze poes toch weer thuis.

Gevonden kat

Soms verbaas ik me, dan vraag ik me af wat het verhaal is achter een ‘gevonden kat’. Die liep dus gewoon ergens vrolijk kat te zijn, woont misschien wel in de buurt. En wordt dan ‘gekidnapt’ door iemand die denkt dat het een zwerfkat is, een verdwaalde kat, een weggelopen kat. Dan kun je toch ook gewoon een foto van de kat maken en rondvragen van wie deze is? Je hoeft zo’n beestje toch niet meteen in huis te nemen? Gelukkig zijn er heel veel mensen die dit met de beste bedoelingen doen. En dan ook ijverig hun best doen om het baasje te vinden. Maar helaas gebeurd het maar al te vaak dat mensen onterecht denken dat een kat verwaarloost wordt, gedumpt is etc. En dat men het recht heeft het dier toe te eigenen. ‘Het is aan komen lopen’, is dan vaak wat men zegt.

Maar ook sommige meldingen van de dierenambulance snap ik niet. Wat is de rede dat zij een kat hebben opgepikt in een straat? Was er wat mee? Was de kat gewond? Dat vraag ik me af als ik een melding zie dat er een kat is opgepikt in een straat. Wie weet woond het baasje daar ook wel? En is dat baasje nu verdrietig en ijverig op zoek, voordat deze de melding op Facebook ziet.

Chippen

Het chippen van katten en honden is verplicht, maar helaas zijn veel chips niet aangemeld en kan de eigenaar niet achterhaalt worden. Zorg dat de chip is aangemeld en de gegevens up-to-date. Neem niet zomaar katten in huis, al zijn ze nog zo aanhankelijk. Voer geen vreemde katten, want dan blijven ze terug komen. Als u niet zeker bent of het om een zwerfkat gaat of om een kat die in de buurt woont en een baasje heeft die het goed verzorgt, maak dan gewoon een foto en plaats die op Facebook en/of vraag rond of iemand weet van wie de kat is. Of kijk even of deze kat misschien als vermist staat gemeld bij Amivedi. Wilt u zelf graag een kat? Pluk er dan niet zomaar één  van straat, maar ga naar het asiel, daar weet u zeker dat het katten zijn die op een baasje wachten.  😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio