15 C
De Bilt

Klimaatpakket 2030 gaat vastgoedmarkt kantorensector 1,5 miljard kosten

Utrecht – De Nederlandse vastgoedmarkt streeft naar het volledig Paris Proof maken van de gebouwde omgeving in 2050. Met een omvangrijke data-analyse van vastgoedadviseur Envalue, waarin 4,9 miljoen objecten zijn gekoppeld aan een energielabel, is onderzocht wat de duurzaamheidsstatus is van de gebouwde omgeving in Nederland.

Daaruit blijkt dat voor kantoren de verduurzamingsopgave groot is, omdat slechts 63% van de kantooroppervlakte voldoet aan het aanvullende Nederlandse klimaatpakket van 2030 dat vorig jaar is vastgesteld door het kabinet. Envalue heeft berekend dat de komende zes jaar 1,5 miljard euro nodig om alleen de kantorenmarkt te laten voldoen aan de Nederlandse regels, laat staan deze Paris Proof te maken voor 2050.

Hoge kosten verduurzamen gebouwde omgeving

Momenteel beschikt 55% van het aantal kantoorgebouwen in Nederland over een energielabel A of beter. Envalue hanteerde een vierkante meterprijs per energielabel om te berekenen hoeveel het kost om kantoren met energielabel G t/m B  te verduurzamen naar een A-label. In totaal gaat het om meer dan 18 miljoen aan vierkante meters dat nog moet worden verduurzaamd. De verwachte investering om dit kantooroppervlak in 2030 –  volgens de richtlijnen van ‘Fit for 55’[1] – op A-niveau te krijgen, bedraagt volgens de analyse van Envalue circa 1,5 miljard euro.

Om te voldoen aan de normen van het Klimaatakkoord van Parijs, moet de hele kantorenvoorraad naar het niveau van energielabel A+++ gebracht worden. Dat betekent dat er een totale investering van circa 4,5 miljard euro nodig is om de bestaande kantorenvoorraad Paris Proof te maken.

Residentieel vastgoed

In aanvulling op de kantorensector, heeft Envalue een ruimere raming gemaakt voor residentieel vastgoed[2]: het kost circa 195 miljard euro om de totale woningvoorraad voor 2050 van een energielabel A te voorzien. Ongeveer 65% van de bestaande woningvoorraad moet nog een verduurzamingsslag maken om op minimaal energielabel A te komen.

Jan Verhaegh, CEO Envalue Real Estate: “Deze investeringen lijken momenteel onhaalbaar, onder meer door de gestegen rentelasten en de beschikbare capaciteit in de bouwsector. De vraag die daarnaast opspeelt, is: wie gaat dat betalen? De eigenaren, de huurders of de overheid? Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is zeker ook een politiek vraagstuk dat in de huidige kabinetsformatie dient te worden meegenomen.”

Data is de motor voor concrete stappen

De concrete cijfers en analyses heeft Envalue ondergebracht in het reeds gelanceerde Paris Proof Platform. Dit platform met geïntegreerd datadashboard geeft de huidige status van de gebouwde omgeving en de voortgang op het gebied van Paris Proof doelen weer. Door extra inzicht te geven, hoopt Envalue meer urgentie te creëren bij alle stakeholders in de vastgoedsector, zodat zij ook echt concrete stappen gaan zetten.

Verhaegh: “De banken vervullen al een cruciale rol door duurzaamheidsvoorwaarden te stellen aan de financiering van commercieel vastgoed. Maar ook de overheid kan bijvoorbeeld concrete normen met bijbehorende tijdslijnen uitwerken en vergunningstrajecten voor duurzame renovaties verkorten en vereenvoudigen. Tot slot is het van belang dat vastgoedadviseurs de impact van toekomstige duurzaamheidsinvesteringen meenemen in de waardering van vastgoed.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio