13.5 C
De Bilt

Koeien meer naar buiten bij de kleinere boeren

Binnenland – Kleinere boeren sturen hun koeien meer naar buiten. Dit is inmiddels 76 procent van de melkveehouders. Toch is het aandeel koeien dat naar buiten mag niet gegroeid. In 2016 liepen van de koeien 65 procent weleens te grazen, een jaar eerder was dat ook zo. Tien jaar geleden was dat nog 80 procent.

Koeien meer naar buiten

Doordat vooral kleine boeren besluiten om hun vee in de wei te zetten, lijkt dit in tegenstelling , terwijl de schaalvergroting plaatsvindt bij de grote boeren. Zij houden hun melkkoeien veel vaker binnen. Hoe groter het bedrijf, hoe vaker de koeien het hele jaar op stal worden gehouden.

Bijna de helft op stal

Bijna de helft van de boeren op boerderijen met meer dan honderdzestig koeien houdt het vee op stal. Deze boeren zeggen dat een weidegang voor hen lastiger is in te passen in de bedrijfsvoering. Bij kleine bedrijven van maximaal zestig koeien laat 90 procent van de boeren de deur naar buiten open.

Verschillen per provincie

Ook zijn er grote verschillen per provincie. In Noord- en Zuid-Holland laten bijna alle boeren hun koeien naar buiten gaan. In Noord-Brabant en Flevoland zet respectievelijk 53 en 34 procent van de veehouders de deuren weleens open. Dat heeft ook te maken met de bedrijfsgrootte, verklaart het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nog maar 18 procent van de melkkoeien verblijft weleens ’s nachts in de buitenlucht. Tien jaar geleden was dat nog 43 procent. Uit onderzoek waar Elite, een vakblad voor melkveehouders, over schrijft, blijkt dat koeien juist graag ’s avonds en ’s nachts naar buiten gaan. Als het vee zelf mag kiezen of het wel of niet naar de uitloop naast de stal gaat, dan gaan de dieren vooral na de laatste melkbeurt massaal naar buiten.

Overdag binnen

Meer koeien blijven overdag binnen. Dat kan met de temperatuur te maken hebben, of met het ritme van eten en melken, of vanwege de rust die binnen heerst. Dat wordt uit het onderzoek niet helemaal duidelijk. Boeren herkennen de uitkomsten wel. Koeien blijven vooral in de zomer uit zichzelf vaak overdag binnen.

In Nederland zijn inmiddels 1,7 miljoen melkkoeien. De politiek heeft zich er sterk voor gemaakt dat alle koeien recht hebben op weidegang. Begin dit jaar werd een motie hierover van de Partij voor de Dieren aangenomen, met steun van D66 en ChristenUnie. Of die steun blijft nu ze gaan regeren met fanatieke tegenstanders van de motie, VVD en CDA, zal binnenkort blijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio