5.3 C
De Bilt

Koning en Koningin keren in 1 dag terug van vakantie na kritiek

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima waren vandaag op vakantie gegaan naar hun vakantiehuis in Griekenland. Er ontstond hier echter zoveel ophef over in de media, op sociale media, maar ook in de Tweede Kamer, dat de RVD inmiddels de volgende verklaring van het koningspaar heeft afgegeven:

We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.

Was Rutte op de hoogte?

Hoewel Hugo de Jonge eerder vandaag niet op de hoogte was van de vakanties van de Oranjes, werd in de wandelgangen wel met het vingertje gewezen naar de minister-president ‘die hier toch vanaf geweten moet hebben en zelfs toestemming voor moet hebben verleend.’ Echter is dit gerucht niet bevestigd, noch ontkend.

Voorbeeldfunctie Koning

Veelgehoorde kritiek was dat de Koning en de Koningin als geen ander moeten weten welke voorbeeldfunctie zij vervullen, juist in een moeilijk tijd als deze. Het gebied waar zij met het regeringstoestel naar toevlogen, het Griekse eiland Milos, heeft inmiddels (hoe toepasselijk) een oranje reisadvies. Benadrukt wordt dat het Koningspaar zich gewoon aan alle geldende maatregelen rondom COVID-19 hebben gehouden.

Tegen advies in

Het stoort ook GroenLinks, de SP, maar ook coalitiepartner D66 dat de Majesteit hiermee tegen het reisadvies van het kabinet in gaat. ‘Iedereen wordt gevraagd af te zien van niet noodzakelijke reizen. En met reden. Dan is deze actie van Willem-Alexander en zijn vrouw een slecht voorbeeld.’ Of premier Rutte hier enige kennis van had, zal hij waarschijnlijk nader over worden ondervraagd in de Tweede Kamer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio