8 C
De Bilt

Koning verruimt openbaarheid archieven Koninklijk Huis tot 1948

Koning Willem-Alexander verruimt, als bestuurder van de Stichting Archief van het Huis Oranje-Nassau, per 1 januari 2024 de openbaarheidstermijn van de particuliere archieven van het Koninklijk Huis tot 6 september 1948. Daarmee wordt de gehele regeerperiode van Koningin Wilhelmina vanaf 1898 toegankelijk voor onderzoek. Koningin Juliana werd 75 jaar geleden, op 6 september 1948, ingehuldigd.

Opnieuw verlenging openbaarheid archieven door Koning

De Koning hecht grote waarde aan onafhankelijk onderzoek en het belang van kennis van het verleden, ook aangaande de rol en positie van het Huis Oranje-Nassau in de geschiedenis van Nederland. Hij besloot in 2014 al de openbaarheidstermijn van de particuliere archieven te verruimen van 1898 naar 1934, het jaar waarin Koningin Emma overleed.

Archieven deel van Koninklijke Verzamelingen

De particuliere archieven van het Huis Oranje-Nassau maken deel uit van de Koninklijke Verzamelingen en gaan terug tot de voorouders van Prins Willem van Oranje in de dertiende eeuw. Onderzoekers kunnen op aanvraag toegang krijgen tot deze bronnen, die zich bevinden in het Koninklijk Huisarchief. Dit archief werd op initiatief van Koningin Emma in 1898 gebouwd om het beheer van de particuliere collecties en archieven te professionaliseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio