20.3 C
De Bilt

Koningin Máxima bij opening GPFI workshop van G20

Den Haag – Koningin Máxima woont maandagochtend 10 september in het Spaansche Hof in Den Haag de opening bij van de High Level Workshop on the Financial Inclusion of Forcibly Displaced Persons van het Global Partnership for Financial Inclusion (GPFI) van de G20. De workshop richt zich op het belang van goede toegang  tot financiële diensten voor mensen die noodgedwongen hun thuis moeten verlaten. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en erevoorzitter van de GPFI.

Financiële zelfredzaamheid

Onder het G20 voorzitterschap van Duitsland in 2017 is financiële zelfredzaamheid voor Forcibly Displaced Persons (FDP), gedwongen ontheemden, hoog op de agenda van de GPFI gezet. De GPFI richt zich binnen de G20 met name op het verbeteren van toegang tot financiële diensten. Veilige en betaalbare toegang tot een bank-of spaarrekening, leningen, verzekeringen en pensioenen (inclusieve financiering) draagt volgens onder meer de Wereld Bank bij aan duurzame economische groei en sociale ontwikkeling van mensen. Het verbetert ook de kansen op zelfontplooiing.

Slechte toegang tot financiële diensten

Mensen die door bijvoorbeeld oorlog en geweld gedwongen hun thuis moeten verlaten, hebben in hun gastomgeving of gastland meestal slechte toegang tot financiële diensten. Dit belemmert hen om een bijdrage te leveren aan de lokale economie en om gebruik te maken van hun talenten. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) gaat het wereldwijd om 68,5 miljoen mensen. De leiders van de G20 hebben de GPFI gevraagd om een ‘roadmap’ te ontwikkelen om deze specifieke doelgroep te ondersteunen. Argentinië is dit jaar voorzitter van de G20 en heeft Nederland gevraagd om deze bijeenkomst te organiseren.

Paneldiscussie

Koningin Máxima woont het openingsprogramma bij met onder meer een woord van welkom door de voorzitter van de GPFI, Gabriel R. Bizama van het ministerie van Financiën van Argentinië. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag en Prins Jaime de Bourbon de Parme, sr. adviseur private partnerschappen van de UNHCR, houden toespraken. Aansluitend is er een paneldiscussie ‘Zero Draft of the G20 Roadmap for ‘Sustainable and Responsible Financial Inclusion for FDP’s’.

Breed veld aan deelnemers

Moderator is Gretta Bull, CEO van de Consultative Group to Assist the Poor (CGAP). Deelnemers aan het panel zijn onder anderen Maha Bahou, CEO van Jordan Payments and Clearing Company (JO-PACC), lid van het Executive Committee van CGAP en Tarek Mitri, directeur van het Issam Fares Institute for Public Policy and International Affairs aan de universiteit van Beirut, tevens voormalig minister van Libanon en voormalig hoofd van de VN missie in Libië. De G20 is een internationaal forum dat bestaat uit de 19 grootste nationale economieën en de Europese Unie. De G20 heeft tot doel bij te dragen aan wereldwijde economische groei en ontwikkeling.

Máxima al jarenlang pleitbezorger

Koningin Máxima zet zich sinds 2009 als speciale pleitbezorger van de Verenigde Naties wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven, toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van de GPFI.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio