Na 38 jaar toch landonteigening boeren Krimpenerwaard

Krimpenerwaard – Vandaag was het opnieuw een protestdag voor boeren. Dit keer vanwege een langslepende kwestie rond landonteigening, waarvan met namen boeren in Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak de dupe zijn. Op diverse rotondes in de waard stonden boeren met protestborden, ook om hun getroffen collega’s een hart onder de riem te steken.

Landonteigening voor natuur

38 jaar geleden, toen zelfs Ouderkerk aan den IJssel en Gouderak nog zelfstandige gemeenten waren, is de provincie Zuid-Holland begonnen om land voor natuur aan te wijzen in het gebied Krimpenerwaard. In de Krimpenerwaard had voordien geen ruilverkaveling plaatsgevonden en moesten gebieden dus door landonteigening voor natuur verworven worden.

Belofte aan boeren niet nagekomen

Volgens protestleider Floor de Jong, was destijds afgesproken dat in ruil daarvoor boeren meer ruimte zouden krijgen in de waard. “Die natuur gaat er komen, maar die extra ruimte voor boeren blijft achterwege”, zo liet hij aan het AD weten. Volgens De Jong is het moeilijk te verteren voor de getroffen boeren dat zij bij onteigening voor natuur slechts € 50.000 per hectare krijgen en voor woningbouw het vijfvoudige (€ 250.000).

Geen nieuw bedrijf

Met een bedrag van € 50.000 per hectare kan een boer geen nieuw bedrijf starten en dus niet verder, volgens De Jong. Wethouder Vente van de gemeente Krimpenerwaard wordt door een melkveehouder genoemd als ‘de wethouder die beloofde dat iedereen schadeloos zou worden gesteld.’ Die belofte lijkt niet waargemaakt te worden. De melkveehouder kan 1,7 miljoen krijgen voor zijn land dat op ruim 3 miljoen is getaxeerd.

Weiland is ook natuur

De Krimpenerwaard blijkt de eerste gemeente in Nederland waar landonteigening van weilandgronden plaats gaat vinden om er natuurgebied van te maken. Voor veel boeren onbegrijpelijk, want ook een weiland is natuur, vol met weidevogels en ander leven. Het plan voor het natuurgebied Veenweiden, lijkt te draaien om het ‘historisch’ behoud en onderhoud, van diezelfde weilanden. Grasland zoals dat eeuwen geleden bestond.

Bezoek van rechter en taxateurs

Vandaag was uitgekozen voor het protest, omdat op deze dag dag de rechter met een paar taxateurs de bedoelde bedrijven en grond komt bekijken. Hiermee hopen de betreffende boeren alsnog om met de gemeente en provincie tot een redelijk vergelijk te komen.

Boeren zijn ook mensen

De boeren hebben vaak generaties lang geboerd op de weilanden. Door de landonteigening komen zij in het bijzonder in heel moeilijke situatie terecht. Met name de provincie wordt het ontbreken van een menswaardige omgang erg verweten. De hoop is dat de rechter op zijn minst voor een eerlijke vergoeding zal zorgen. Het gevecht tegen de overheid trekt in ieder geval een zware wissel op de betrokken boeren, maar ook hun collega’s.

Overigens waren de protesten op de rotondes, zonder overige verkeer te hinderen.

1 REACTIE

  1. Het is hetzelfde als in de amazone waar de oorspronkelijke bewoners moeten Wijken voor de moderne mens zonder grnoeg compensation om elders een bedreif te starten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img