4.3 C
De Bilt

Presentatie lange-termijn ruimtevaartagenda voor Nederland

Nederland wil de van oudsher goede internationale positie in de ruimtevaartsector graag versterken. Ruimtevaarttechnologie en satellietdata zijn immers steeds belangrijker voor infrastructuur, klimaat, wetenschap en veiligheid. Investeren in ruimtevaart is bovendien essentieel voor het verminderen van strategische afhankelijkheden en levert in Nederland banen en inkomsten op.

Daarom heeft het kabinet een regiecommissie gevraagd om een lange-termijn agenda voor Nederland op te stellen met visie, ambitie en missies voor de komende 10-15 jaar inclusief advies hoe hierin te investeren. Deze agenda wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de sector op donderdag 25 januari in Noordwijk gepresenteerd en overhandigd aan minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) door Maria van der Hoeven (voorzitter regiecommissie).

Nederland technologische wereldspeler in specifieke gebieden ruimtevaart

Nederland is een technologische wereldspeler voor een aantal specifieke kennisgebieden in de ruimtevaart. Europa investeert op dit moment significant in de opbouw van de infrastructuur in de ruimte en de daarop gebaseerde diensten. De Nederlandse (overheids)investeringen kunnen nu in deze trend niet voldoende meegaan en dat is op langere termijn niet goed voor onze wetenschappelijke en technologische voorsprong en  economische positie. Met een lange termijnagenda kan Nederland hierbij weer aansluiten.

Op dit moment bedragen de Nederlandse publieke investeringen in Europese en nationale doeleinden 522 miljoen euro tot en met 2025. Ruimtetechnologie levert meer dan 10.000 banen in Nederland op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio