11.5 C
De Bilt

Leegloop Den Haag gaat door: Azarkan (DENK) en Simons (BIJ1) verlaten politiek

Den Haag – De leegloop van politici die de Tweede Kamer de rug toe keren na de val van het kabinet is opvallend. Zo lieten Farid Azarkan en Sylvana Simons vandaag weten niet meer beschikbaar te zijn voor hun respectievelijke partijen en ook te vertrekken.

Nieuw pak kaarten in Den Haag

Het lijkt alsof er een nieuw pak kaarten uit de la is gepakt in Den Haag en ze opnieuw geschud zijn. VVD, CDA en D66 voerden de lijst vertrekkers al snel aan nadat Mark Rutte zijn vertrek had aangekondigd. PvdA en GroenLinks hebben een links blok met één partij gevormd, waarbij Attje Kuiken en Jesse Klaver beiden de kar niet gaan trekken. Hier lijkt het spreekwoord ‘oude wijn in nieuwe zakken’ opgeld te doen met de komst van Frans Timmermans als lijsttrekker, die de ambitie heeft om premier te worden. Toch mag Timmermans als een sterke kandidaat worden gezien.

Maar als het met Frans niet gaat lukken dan lijkt links in Nederland voorlopig uitgespeeld, want van de SP worden geen electorale verrassingen verwacht.

Verdwijnen er partijen?

Die vraag zou voor DENK gesteld kunnen worden, maar geldt zeker ook voor BIJ1. Grote vraag is of deze kleine partijen zonder de kopstukken nog een kans van slagen maken met de nieuwe verkiezingen. Ook een partij als de FvD lijkt uitgespeeld te zijn, omdat Baudet een serieus geloofwaardigheidsprobleem heeft. Ook andere fracties in het versplinterde landschap moeten nog maar afwachten of er nog ruimte voor hen is.

Uitzonderingen zijn uiteraard de BBB, die ook met de Tweede Kamerverkiezingen kan gaan verrassen, en de factor Pieter Omtzigt mag niet onderschat worden, hoewel nog onduidelijk is of hij nog een eigen partij gaat beginnen.

Stabiel maar klein

Bij de SGP lijkt geen enkele wijziging te zijn, wat in dit geval bijna saai valt te noemen. ChristenUnie neemt afscheid van Carola Schouten, maar zou nu wel mooi de ‘morele troefkaart’ kunnen proberen uit te spelen. Overigens zal hen dat waarschijnlijk slechts een marginale winst opleveren, die ze dan voornamelijk bij het CDA vandaan moeten zien te halen.

CDA terug naar de schoolbanken?

Het CDA dreigt bij deze verkiezingen te minimaliseren en mag misschien terug naar de schoolbanken. Hoewel Rob Jetten poging 2 doet als lijsttrekker, zou ook D66 nog wel eens bedrogen uit de verkiezingen kunnen komen.

De basis voor de VVD die is er nog steeds en Dilan Yesilgöz lijkt een sterke kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Of dat genoeg is om de grootste partij te blijven? Het lijkt makkelijker om de cijfers van de Toto te voorspellen op dit moment.

Is het lek gedicht?

Of de stop weer in de Hofvijver zit is nog niet helemaal zeker. Het bad in Den Haag zou zomaar verder leeg kunnen lopen, want het zomerreces schijnt de tijd van reflecties en overpeinzingen te zijn. Wellicht slaat bij sommigen ook de vermoeidheid toe. De exodus van Den Haag kan nog een paar maanden doorgaan dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio