4.8 C
De Bilt

Levenstestament nog bij te weinig Nederlanders aanwezig

In een levenstestament staan belangrijke bepalingen die van onschatbare waarde zijn tijdens specifieke omstandigheden. Opvallend genoeg is dat besef niet helemaal doorgedrongen tot de Nederlandse bevolking. Een grote groep weet zelfs niet zo goed wat een levenstestament precies is. Terwijl een zo’n testament een uiting van persoonlijke vrijheid is.

De rol van de notaris bij het opstellen van het levenstestament

Er is maar één beroepsgroep die de bevoegdheid heeft om deze testamenten rechtsgeldig te maken. Notarissen spelen sowieso een onmisbare rol in het draaiende houden van onze samenleving. Ze hebben een unieke juridische positie die er specifiek voor moet zorgen dat juist de rechten van de doorsnee burger verdedigd worden.

Daarom is het best opvallend dat notarissen niet zo’n positieve reputatie hebben. Want zonder deze vakgroep was Nederland een puinhoop. Wist je dat een dergelijk testament opstellen helemaal niet veel geld kost? Vooral niet wanneer je kiest voor de voordeligste notaris om jouw levenstestament rechtsgeldig te maken.

Wanneer treden de bepalingen in een levenstestament in werking?

“Levenstestament” is eigenlijk best een vreemd woord. Want normaal gesproken gebruik je een testament juist nadat iemand is overleden. Zijn of haar wensen wat betreft de nalatenschap worden via dit document bekend en vervult. Een levenstestament heeft deze functie ook, alleen dan wanneer de betreffende persoon nog in leven is.

Door specifieke omstandigheden is hij of zij niet in staat om je wensen door te geven. In veel gevallen is een medische conditie de oorzaak. Door het verlies van bewustzijn, of in een periode waarin rationeel beslissingen nemen lastig is treedt dit nuttige testament in werking.

Dit staat er allemaal in dit testament

De meeste mensen zullen nooit gebruik maken van hun levenstestament. Gelukkig maar, want over het algemeen is dat noodzakelijk tijdens een slechte fysieke of mentale gesteldheid. Maar wanneer er aanspraak wordt gemaakt op het document, is het van enorme waarde. Je geeft bijvoorbeeld aan welke medische ingrepen je wel of niet toestaat. Dat scheelt een hoop stress en mogelijk onenigheid tussen nabestaanden.

Want het oneindig doorgaan met medische behandelingen is lang niet altijd wenselijk. In je levenstestament geef je verder aan wie er aanspraak maakt op je bezittingen. Mag iemand in jouw huis wonen? Voor ondernemers is een dergelijk testament extra belangrijk. Want je verklaart hierin wie de leiding krijgt over je bedrijf wanneer je zelf niet in staat bent om je werk te doen. Kortom, reden genoeg om zo snel mogelijk je levenstestament op te stellen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio