1.7 C
De Bilt

Liveblog: Ongeregeldheden wegens avondklok

Welkom in het liveblog over de demonstraties en rellen sinds de invoering van de avondklok

01:00 einde Liveblog bedankt voor het lezen

01:00 Situatie Den Bosch weer onder controle
De rust is na de inzet van de Mobiele Eenheid (ME) kort na middernacht teruggekeerd in het centrum van Den Bosch, meldt de gemeente. Volgens de stad hebben de relschoppers voor veel angst gezorgd bij de bewoners. Ze vernielden onder meer auto’s en winkelruiten. Ook werd een aantal winkels geplunderd.

In de nacht van maandag op dinsdag begint de gemeente met het opruimen van de schade. Ook worden verschillende winkelpanden beveiligd.

00:25 Ziekenhuis Den Bosch tijdelijk dicht vanwege relschoppers
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is maandagavond korte tijd uit voorzorg gesloten omdat relschoppers het als doelwit voor ogen hadden. Directeur Piet-Hein Buiting vertelt dat de relschoppers een poging deden om het ziekenhuis te bereiken, maar dat ze daarin niet slaagden.

23:59 ProRail start treinverkeer rond Den Bosch weer op
ProRail is weer begonnen met het opstarten van het treinverkeer rond Den Bosch, meldt de spoorwegbeheerder op Twitter. Om 23.00 uur werd het treinverkeer op last van de politie stilgelegd in verband met rellen bij het station

23:46 Burgemeester Aboutaleb veroordeelt gedrag relschoppers

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam veroordeelt de relschoppers die maandagavond in Rotterdam-Zuid de politie belaagden en winkels plunderden. ,,Schaamteloze dieven, ik kan niet anders zeggen”, aldus Aboutaleb.

De situatie rond de Beijerlandselaan is stabiel en de ME heeft de straten schoongeveegd, zo laat Aboutaleb weten. ,,Hierbij is een waterwerper ingezet. Om een zijstraat, de Slaghekstraat, heeft de ME een cordon gelegd. Hier heb ik moeten dreigen met inzet van traangas, een verregaande maatregel. Dat vind ik verdrietig, want dat heb ik in mijn hele carrière als burgemeester nog nooit hoeven doen.”

Tot dusver zijn er 25 mensen aangehouden. Volgens de Rotterdamse burgemeester ging het om een groep van vijftig tot honderd relschoppers, maar was het door mensen eromheen moeilijk in te schatten en waren er in totaal zo’n driehonderd mensen op de been.

23:45 Kantoor voor vragen vanaf dinsdagmorgen op in Rotterdam

Het kantoor in Hillesluis van stadsmarinier Sana el Fizazi opent dinsdagmorgen om 09:00 uur voor vragen van bewoners en ondernemers naar aanleiding van de rellen. Dat laat de gemeente Rotterdam weten. Er is ook een bedrijvencontactpersoon aanwezig in het kantoor op de Riederlaan 79. 

23:40 Meerdere jongeren bij rellen Rotterdam komen uit omliggende dorpen

Onder de jongeren die maandagavond in de boeien zijn geslagen, zitten tal van jongeren van buiten Rotterdam. Politiemensen ter plaatse maken onder meer melding van meerdere arrestanten uit Bleiswijk en andere omliggende gemeentes.

23:36 Politiechef: zeker 151 relschoppers gearresteerd

Bij de onlusten in verschillende steden zijn tot nu toe zeker 151 mensen aangehouden, zegt politiechef Willem Woelders “We constateren dat in het grootste deel van Nederland weer rustig is. Uitzondering is Den Bosch en Rotterdam, daar is de ME nog actief bezig.”

23:30 Rust in Haarlem wedergekeerd
Rond 23.20 uur meldde de politie dat het rustiger aan het worden is in Haarlem. ,,Er zijn minder mensen op straat en minder incidenten, dat is het totaalbeeld.”

23:26 Eerste relschopper opgepakt op basis van beeldmateriaal

De politie heeft vandaag al een eerste relschopper opgepakt op basis van verzameld beeldmateriaal van de rellen in Eindhoven van gisteren. ,,En we hebben meer verbalen al klaarliggen.” Dat zegt Wilbert Paulissen, politiechef Oost-Brabant vanavond in de talkshow Jinek. Meerdere verdachten kunnen nog deze week bezoek van de politie verwachten, zegt hij

23:15 Politieagent Rotterdam breekt been bij rellen

Er is één politieagent gewond geraakt bij de rellen op de Beijerlandselaan. De agent heeft zijn been gebroken meld een voorlichter.

23:15 Iets rustiger in de binnenstad van Den Bosch

In Den Bosch hebben relschoppers vooral in de Hinthamerstraat toegeslagen. Veel ruiten zijn daar vernield en er ligt onder andere een auto op zijn kop. Volgens Kane Smit van cafetaria De Fijnproever kwamen de relschoppers uit de Graafsewijk, waar het volgens hem ook al mis ging tijdens oud en nieuw. ,,Toen kwam het deze kant op”, zei hij. ,,En de politie was te laat.”

Rond 23.00 uur was het iets rustiger in de binnenstad. De politie rijdt nog wel af en aan en ook boven de stad hangt een politiehelikopter.

23:15 Ook weer rustig in Almelo, acht mensen aangehouden

23:12 Weer rustig in Helmond na ingaan avondklok

In Helmond is het weer rustig. Eerder op de avond werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid, maar toen de avondklok inging keerde de rust weer terug. “Je ziet dat de jeugd het nodige probeert, tussen 6 en 9 in de avond”, aldus een agent tegen de krant. “Maar als de avondklok eenmaal ingaat, dan zijn ze verdwenen. Het risico op een boete wordt dan vele malen groter.”

23:11 Politie Rotterdam vraagt om video’s van relschoppers

Update #Beijerlandselaan: heb jij foto’s en/of video’s van de ongeregeldheden? We willen die heel graag hebben. Stuur ze privé via onze social media of maak gebruik van de formulier in onderstaande link: https://politie.nl/algemeen/meldingen-over-rellen.html?sid=d0cae326-0019-463b-9e99-9768b55abf16

23:11 Meerdere aanhoudingen in Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft maandagavond in de omgeving van de Molukkenstraat tijdens rellen in totaal negen mensen aangehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Het was de hele avond onrustig. Er waren veel relschoppers en politie-eenheden op de been. Rond 22.30 uur twitterde de politie dat de situatie onder controle was. Er zijn vernielingen aangericht en er werd met vuurwerk gegooid. Een groepje relschoppers probeerde een politiebusje om te gooien. Ook werden leuzen gescandeerd als ‘Joden, Joden!’.

23:04 Treinverkeer van en naar Den Bosch stilgelegd

Al het treinverkeer van en naar Den Bosch wordt stilgelegd vanwege de onlusten in de stad. ProRail meldt op Twitter dat de sfeer rondom het station grimmig is.

23:00 Meerdere brandstichtingen in Rotterdam-Zevenkamp

Ook in Rotterdam-Zevenkamp zijn dingen in de brand gestoken. De wijkagenten zijn met meerdere eenheden in de wijk aanwezig, laten ze via een Twitterbericht weten. 

22:58 Twee arrestaties in Veenendaal

22:54 ME moet ingrijpen in Veenendaal

In Veenendaal zijn agenten bekogeld met vuurwerk. De ME is ingezet vanwege onrust rond het Doctor Slotemaker de Bruïneplein, waar relschoppers de confrontatie zoeken met de politie, laat een woordvoerder weten. Twee mensen zijn tot dusver aangehouden.

Volgens de woordvoerder verspreiden de relschoppers zich door de wijk zodra de politie wil ingrijpen. De situatie is nog niet volledig onder controle, maar “relatief te overzien”, aldus de politie.

22:50 Supporters van Voetbalclubs staan rellen in stad niet toe

Supporters van verschillende professionele voetbalclubs zeggen geen rellen in hun favoriete stad te tolereren vanwege de invoering van de avondklok. Zij zijn maandagavond zelfs de straat op gegaan om mogelijke relschoppers op andere gedachten te brengen.

Voor zover bekend is het niet tot een confrontatie tussen voetbalfans en agressieve tegenstanders van het coronabeleid van het kabinet gekomen. Het gaat onder anderen om fans van Willem II, MVV, NEC, AZ en Heracles Almelo.

22:50 Rijnmondverslaggever Jacco van Giessen brengt op het televisieprogramma Op1 verslag uit van de situatie in Rotterdam.

22:47 Politie: ook in Zwolle weer rustig
Ook in Zwolle is het volgens de politie weer rustig. Er zijn drie mensen aangehouden. Voor verschillende gebieden in Zwolle was een noodbevel afgekondigd. Ook hier werd de ME ingezet.

22:45 Nog meer plunderingen in Den Bosch
Naast een winkel bij het station, zijn in Den Bosch onder andere een friettent, een Jumbo, een Primera en een sportschoenenwinkel door relschoppers geplunderd. In de binnenstad liggen op meerdere plekken glas op de grond van ingegooide ramen.

22:44: Relschoppers plunderen winkels Rotterdam, vernielen politiebureau
Relschoppers in Rotterdam hebben winkels aan de Groene Hilledijk geplunderd. Ook hebben ze stenen door de ruit van het politiebureau op het nabijgelegen Sandelingplein gegooid, zegt een woordvoerster van de politie.

De politie heeft twintig mensen aangehouden. Ook heeft de politie een waarschuwingsschot gelost toen agenten in het nauw werden gedreven.

22.44 – Gemeente Den Bosch roept op: blijf binnen

De gemeente Den Bosch roept haar inwoners op om vooral binnen te blijven. De stad wordt maandagavond geteisterd door rellen.

22:41 politieheli vliegt ronden boven centrum Breda

22:35 uur twintig mensen gearresteerd Rotterdam

De politie heeft twintig mensen gearresteerd die zich maandagavond schuldig maakten aan rellen op de Beijerlandselaan. En naar verwachting worden dat er nog meer. Onder andere zijn winkels geplunderd op de Groene Hilledijk en is een politiebureau in Rotterdam-Zuid belaagd.

22:30 Twee aanhouding voor aanzetten tot rellen Gorinchem

De politie in Gorinchem meldt dat twee mensen zijn aangehouden, omdat ze zouden hebben opgeroepen om te gaan rellen in Gorinchem en omgeving. Er lopen nog onderzoeken naar andere oproepen. De politie sluit meer aanhoudingen dan ook niet. 

22:27 Toegangswegen naar Den Bosch afgesloten

Het is niet meer mogelijk om Den Bosch in te komen, alle toegangswegen naar de stad zijn afgesloten vanwege de rellen die in het centrum van de stad plaatsvinden.

22:22 Persfotograaf bekogeld met steen in Haarlem

Persfotograaf Laurens Bosch zegt op Twitter dat relschoppers in Haarlem van dichtbij een steen tegen zijn achterhoofd hebben gegooid. Ook de politie werd bekogeld en er werd vuurwerk afgestoken. De ME is ingezet.

22:20 De dienstregeling van het stad- en streekvervoer in Den Bosch is stilgelegd.

De dienstregeling van het stad- en streekvervoer in Den Bosch is stilgelegd. Alle bussen worden zijn teruggeroepen naar de stalling

22:17 Vele jongeren plunderen en rellen in centrum Den Bosch wegens avondklok

Vele tientallen jongeren lopen nog altijd rellend en plunderend door het stadscentrum in Den Bosch. Ze gooien ruiten in en vernielen auto’s. Ook gooien ze met stenen en vuurwerk. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het erg onrustig is in Den Bosch. De politie is aanwezig en grijpt zoveel mogelijk in.

Op social media is te zien hoe tientallen jongeren een winkel plunderen bij het station. Ook andere winkels zouden zijn geplunderd. Op verschillende plaatsen is vuurwerk afgestoken. De avondklok wordt genegeerd.

22:16 3 aanhoudingen in Breda

22:15 Situatie Amsterdam onder controle

22:15 Burgemeester Dordrecht spreekt over rustige avond in stad

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht meldt dat het rustig is gebleven in zijn stad. Er had zich een onbekend aantal mensen rond het station en in de binnenstad verzameld, maar daar bleef het bij. “Geen vernielingen, een aantal boetes en één aanhouding”, aldus Kolff op Twitter.

22:14 Ontploffing maakt grote schade aan pand Utrecht

22:12 Politie: rust keert terug in Geleen, ook in Rotterdam iets rustiger

De politie meldt op Twitter dat de rust is wedergekeerd in Geleen. In totaal zijn twaalf mensen opgepakt wegens onlusten, onder wie enkele minderjarigen. Eerder op de avond trok een groep van zeker ruim honderd relschoppers door het centrum.

In Rotterdam-Zuid zijn de ongeregeldheden nog niet voorbij, maar wordt het volgens een politiewoordvoerder wel iets rustiger. In de omgeving van de Beijerlandselaan kwam het tot een confrontatie tussen de politie en onruststokers. Ook werden winkels geplunderd. In tegenstelling tot wat de politie eerder op de avond meldde op Twitter is er toch geen traangas ingezet, zegt een woordvoerder.

22:10 relschoppers proberen politiebus in Amsterdam omver te gooien

In Amsterdam proberen de relschopers een politiebus omver te gooien.

22:08 Bussen rijden niet meer naar en van station ‘s-Hertogenbosch

Bus chauffeur mogen niet meer van of naar het station van ‘s-Hertogenbosch rijden en moeten in de bus blijven door de ongeregeldheden rondom ‘s-Hertogenbosch

22:01 Update politie Rotterdam over ongeregeldheden Beijerlandselaan

22:00 Burgemeester Aboutaleb heeft een tweede noodbevel afgekondigd. 

Hij heeft de wijk Bloemhof aangewezen als extra gebied. Eerder gaf hij dit noodbevel af voor personen die in of nabij het gebied Groene Hilledijk, Beijerlandselaan en zich in een groot deel van de wijk Feijenoord bevinden.

21.54 – Politie heeft onrust onder controle in Helmond

Ook in Helmond zegt de politie dat ze nog volop aanwezig is, maar dat de situatie er onder controle is.

21.48 – Rustig op straat in Best

In Best is het rustig op straat, dat laat de burgemeester weten. Ook daar was opgeroepen om te komen rellen via sociale media maar dat lijkt uit te blijven. In het centrum loopt her en der iemand die een hond uitlaat, verder is er niemand op straat. Politie is wel aanwezig in het centrum om de enkeling die buiten is, te controleren.

21:45 ME ingezet wegens bekogeling politie Den Haag

21:40 Situatie in Amersfoort weer rustig, drie aanhoudingen

21:38 Politiechef: zeker 70 arrestaties door ongeregeldheden avondklok

“Helaas zien we vanavond ongeveer hetzelfde beeld als gisteravond”, zegt politiechef Willem Woelders in Nieuwsuur. “Tot 19.30 uur was het relatief rustig. Er waren wel meerdere jongeren op straat in verschillende plaatsen in het land, maar vanaf 19.30 is het volledig uit de hand gelopen.”

Volgens Woelders is in Haarlem en Rotterdam traangas ingezet om agenten te ontzetten. “Er zijn ook plunderingen, met name in Rotterdam. We zetten daar massaal in, de ME heeft zelfs extra moeten opgeschaald daar.” Er zijn minimaal 70 arrestaties verricht volgens de politiechef.

21.33 – Sfeer slaat om in Den Bosch

De situatie loopt steeds verder uit de hand in Den Bosch. Tussen de honderd en honderdvijftig jongeren zijn op de been richting het centrum. Onderweg gooien ze met vuurwerk, gooien ze ramen van woningen en bedrijven in en beschadigen ze auto’s en fietsen.

21:25 Ook onlusten in Amersfoort en Den Bosch

In Amersfoort wordt vuurwerk afgestoken en heeft een groep mensen een auto op zijn kant geduwd. De politie treedt op om de orde te herstellen. Volgens RTV Utrecht staat ook de ME paraat.

In Den Bosch is het eveneens raak. Tussen de 100 en 150 jongeren richten vernielingen aan en steken vuurwerk af, meldt Omroep Brabant. Ook hier werd een auto gekanteld.

21:20 Politie Rotterdam zet traangas in

Vanwege de aanhoudende onrust op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid heeft de politie traangas ingezet. “Denk na en blijf weg”, twittert de politie.

Eerder op de avond werd de ME ook al ingezet en ook een waterkanon moest er aan te pas komen om enkele honderden aanwezigen te verjagen, Er is ook al een aantal winkels geplunderd.

21:15: Politie Amsterdam meld meerdere arrestaties

21:10 Politieacties in Haagse Schilderswijk 

Het is vanavond opnieuw onrustig in de omgeving van het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk. De politie is massaal uitgerukt en heeft al meerdere aanhoudingen verricht.

Op sociale media werd vandaag net als gisteren een oproep gedaan om naar het plein te komen en daar heeft een grote groep gehoor aan gegeven. Volgens verschillende calamiteitensites zijn al meerdere mensen aangehouden. “Op de Hobbemastraat heeft de politie hard in moeten grijpen”. De omgeving is inmiddels afgesloten voor verkeer en agenten zijn samen met de ME druk bezig om de straat leeg te vegen.

21:05 Gemeente Rotterdam doet dringende oproep aan mensen op plek te verlaten

20:55 Plunderingen in Rotterdam, waarschuwingsschot gelost

In Rotterdam zijn winkels geplunderd. De politie heeft daarbij een of meerdere waarschuwingsschot(en) gelost.

Volgens de politie gaat het om ten minste een supermarkt en een Kruidvat-filiaal. Meerdere ooggetuigen spreken van Plunderingen in een dirk supermarkt, Kruidvat en een filiaal van de Zeeman

20:45 ME ingezet in Helmond en Zwolle

In Helmond staat ME paraat om in te grijpen Er wordt Zwaar vuurwerk afgestoken, met stenen gegooid . De politie weet niet precies hoe groot de groep onruststokers is..

RTV Oost meldt dat het ook in het centrum van Zwolle onrustig is. Honderden jongeren rennen door de straten en steken vuurwerk af. De ME heeft een meerdere charges uitgevoerd en een aantal personen zijn.

20:30 Burgemeester Aboutaleb kondigt noodbevel af

Vanwege de onrust bij de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid kondigt burgemeester Aboutaleb een noodbevel af. De honderden mensen die zich daar verzamelt hebben moeten vertrekken.

20:30 Politie arresteert verdachten van opruiing in Noord-Holland

20:15 Confrontatie tussen relschoppers en ME in Geleen

In Geleen is er een confrontatie tussen een groep van zo’n 150 relschoppers en de ME. Volgens een woordvoerder van de politie proberen agenten de jongeren uit elkaar te drijven. Er is zeker één arrestatie verricht.

De relschoppers verzamelden zich rond 18.00 uur en staken onder meer zwaar vuurwerk af. Ook zouden er een aantal vernielingen zijn gepleegd. De politie achtervolgt jongeren, die alle kanten op rennen en zich verspreiden.

20:05 Politie: groep keert zich tegen agenten in Rotterdam-Zuid

In Rotterdam-Zuid keert een groep demonstraten zich tegen de politie. Ze gooien stenen en vuurwerk en er zijn meerdere mensen aangehouden , meldt de politie.

De ME is met veel mankracht aanwezig en voert charges uit. Ook een waterkanon is ter plaatse. Ook heeft de politie de zijstraten van de Beijerlandselaan afgezet. Een ooggetuige ter plaatse schat dat enkele honderden mensen op locatie zijn verjaagd door de politie.

20:00 Confrontaties in Rotterdam-Zuid en Geleen

Op minstens twee plekken in het land is de politie in actie gekomen tegen groepen jongeren.

In Rotterdam-Zuid is een groep van zo’n honderd jongeren op de Beijerlandselaan bijeengekomen, schrijft de regionale omroep Rijnmond. Er is een aantal arrestaties verricht en er zijn charges uitgevoerd. Volgens ooggetuigen gooien jongeren met stenen.

Ook in Geleen is de politie ingezet tegen een groep rellende jongeren. De politie laat weten dat de ME onderweg is. Op videobeelden is te zien dat relschoppers door het centrum trekken en vernielingen aanrichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio