25.3 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Eén maand, één boek: ‘Ik, robot’

In november krijg je in elke bibliotheek, of je nu lid bent of niet, het boek ‘Ik, Robot’ cadeau. De geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov is er zolang de voorraad strekt.

Een interessant gespreksonderwerp voor in de trein, op een borrel of op je werk. Maak deze maand in de bieb ook kennis met onderwijsrobots op de roboticamarkt, filosofeer over de toekomst met bekend volksfilosoof Bas Haring of laat je brein kraken tijdens de hackathons. Kijk op www.obgz.nl/nederlandleest.

Filosoferen met Bas Haring

Een toekomst met robots, hoe ziet die eruit? Filosofeer op 7 november van 20.00 tot 22.00 uur in Bibliotheek De Mariënburg mee met bekend volksfilosoof Bas Haring over kunstmatige intelligentie. Ook Prof. Dr. Kiene Brillenburg Wurth, gespecialiseerd in robots in de literatuur en Lambèr Royakkers, expert in de ethiek en techniek van robots komen aan het woord. Tijdens drie minicolleges en een open gesprek kijk je samen of de werkelijkheid de robots uit de literatuur heeft ingehaald. Hoe zie jij de toekomst? Kaartjes voor bibliotheekleden zijn € 7,50, overige bezoekers betalen € 10,-. Verkrijgbaar in de bibliotheek of via de website.

Zelf aan de slag met robots

Hoe kunnen robots ingezet worden en welk effect heeft dat op onze toekomst? Zoek tijdens de gratis hackathons onder tijdsdruk naar manieren om een robot in te schakelen als oplossing voor een probleem. Ga op 11, 18 of 25 november zelf aan de slag om, op beginnersniveau, een robot te programmeren en de eerste stappen te zetten naar een antwoord. Wie gaat de uitdaging aan? Geef je vooraf op bij de Hackathon in bibliotheken De Mariënburg, Muntweg of Beuningen, er is ruimte voor 20 personen per hackathon (kijk op www.obgz.nl/nederlandleest).

Ook voor kinderen

Voor kinderen zijn er kindercolleges en andere leuke activiteiten met robots. Kijk voor het totaalaanbod aan robotactiviteiten op www.obgz.nl.

Nederland Leest

De landelijke campagne ‘Nederland Leest’ maakt het mogelijk dat iedereen in Nederland tegelijkertijd hetzelfde boek leest en betrokken is bij dezelfde discussie. Vorig jaar stond democratie centraal. Dit jaar draait Nederland Leest om een toekomst met robots. De bibliotheek is van oudsher al de plek waar je kunt kennismaken met nieuwe technieken. De bibliotheek is ook de plek waar uiteenlopende informatiebronnen samenkomen, die je de mogelijkheid bieden je eigen mening te vormen over een onderwerp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio