15.1 C
De Bilt

Marinedagen 2023 met veel internationale samenwerking

Vandaag, vrijdag 30 juni en zaterdag 1 en zondag 2 juli staat de Nieuwe Haven in Den Helder volledig in het teken van de Marinedagen 2023. Dit jaar gelijktijdig met SAIL Den Helder ofwel, het grootse nautische evenement van Nederland. Drie dagen lang kunnen bezoekers de Koninklijke Marine van binnenuit beleven. Voor bezoekers zijn er meerdere schepen geopend, waaronder Zr.Ms. Tromp, Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Zr.Ms. Karel Doorman. Daarnaast zijn er onder andere live demonstraties te zien van de Dienst Speciale Interventies, het Korps Mariniers, wordt er een counterdrugsoperatie getoond en laat de Kustwacht zien hoe een redding in zijn werk gaat. Leuk detail bij de demonstraties is dat de vliegende eenheden terug van weggeweest zijn.

Internationale samenwerking

Tijdens de Marinedagen laat de Koninklijke Marine zien hoe ze zich inzet als één team van vloot en mariniers voor veiligheid op en vanuit zee. Dat doet de Koninklijke Marine niet alleen dichtbij huis, maar ook over de hele wereld. Daarom staan de Marinedagen in 2023 geheel in het teken van internationale samenwerking. Naast de Nederlandse schepen en eenheden kunnen bezoekers dit jaar ook kennismaken met een aantal buitenlandse eenheden.

In de haven van de Koninklijke Marine ligt het Engelse schip HMS Albion en een paar steigers verderop, op het terrein van SAIL Den Helder, kunnen bezoekers het Indonesische KRI Bima Suci en het Uruguayaanse schip Captain Miranda bewonderen. Deze tallships zijn onderdeel van SAIL, samen met deze schepen varen op donderdag 29 juni tientallen internationale tallships Den Helder binnen om zich op te laden voor de grote race die na het weekend start.

Voor jong en oud

Door de combinatie van SAIL en de Marinedagen staat een bezoek aan Den Helder garant voor een leuke dag uit. Ook voor kinderen is er genoeg te doen tijdens de Marinedagen. Zij kunnen bijvoorbeeld een echte Marinedag-baret verdienen door stempels op te halen bij kleine opdrachten op het terrein. Dit zijn bijvoorbeeld over een hindernisbaan rennen met mariniers of de koers van een FRISC bepalen in de techniektent. Bij elke opdracht krijgen kinderen een stempel, de volle kaart mogen zij inleveren voor een baret. Daarnaast is op het terrein van SAIL ook genoeg te beleven, naast de schepen zijn er ook tal van optredens te zien en is er een kermis.

Download de app

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, altijd een plattegrond van het Marineterrein bij de hand hebben of het volledige programma bekijken? Download dan snel de app van de Marinedagen en SAIL. Zowel de Marinedagen als SAIL zijn vrij toegankelijk te bezoeken. Meer informatie over parkeren of het openbaar vervoer is te vinden in de app of via https://www.defensie.nl/onderwerpen/marinedagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio