15.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Meer Nederlanders willen geen orgaandonor zijn

Binnenland – Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is vandaag bekend gemaakt dat steeds meer Nederlanders geen orgaandonor willen zijn. Die stijging valt gelijk met de publieke discussie over de nieuwe donorwet.

Tussen 2014 en halverwege maart is het aantal mensen van de 1,9 miljoen dat aangeeft dat zij geen organen willen afstaan, toegenomen tot 300.000 registraties.

Er is door het CBS alleen gekeken naar de cijfers en niet naar waarom mensen geen toestemming geven voor orgaandonatie. De stijging is wel begonnen toen D66-Kamerlid Pia Dijkstra de donorwet bekend maakte. Er is wel een stijging van het aantal Nederlanders dat wel donor wil worden, deze stijging ging minder hard en gaat om 200.000 registraties.
Een woordvoerder van het CBS geeft aan dat het voor de hand ligt dat de maatschappelijke discussie invloed heeft en de mensen er bewuster over zijn gaan nadenken.

Zelf afmelden

In de zomer van 2020 wordt de nieuwe donorwet een feit en krijgt iedereen de vermelding ‘geen bezwaar’ tegen orgaandonatie. Wie dat niet wil, moet zichzelf afmelden.

Begin dit jaar werd de wet met een kleine meerderheid aangenomen in de eerste Kamer. In de Tweede kamer was er op het nippertje een meerderheid doordat een Kamerlid van de dierenpartij de trein had gemist. De wet was niet aangenomen als dit lid van het Parlement er wel bij was geweest.

Groepen met bezwaar

Het valt op dat er gemiddeld groepen zijn in Nederland die vaker aangeven geen donor te willen zijn. In gemeenten waar veel christenen wonen ligt het aantal ‘nee’ registraties hoger dan in andere delen van het land. Er zijn voornamelijk onder orthodoxe christenen bezwaar tegen orgaandonatie.

In de periode dat de discussie over de donorwet gaande was, is ook het aantal jongeren dat geen donor wil zijn toegenomen. Vooral bij allochtonen is er een grote stijging bij Marokkanen. Het aantal ‘nee’ registraties is in twee jaar tijd opgelopen van 38.000 tot 82.000. De weerstand bij onder andere Turken en Surinamers is er minder tegenstand.

Marokkaanse stamceldonoren

Omdat er een groot tekort is aan stamceldonoren van Marokkaanse mensen, is er begin dit jaar een campagne begonnen om Marokkanen op te roepen om stamceldonor te worden. Hiervoor is zelfs een imam te hulp geroepen omdat de Marokkaanse gemeenschap niet weet of orgaandonatie wel mag van de islam.
De vele jongeren en de meerderheid van niet-westerse allochtonen in grote steden vallen op net als de Biblebelt waar meer mensen tegen orgaandonatie zijn.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio