14.4 C
De Bilt
vrijdag, 20 mei 2022

Meer veiligheid op de bouwplaats creëren doe je zo

Wanneer je dag in, dag uit werkzaam bent op een bouwplaats of werkplaats kun je weleens vergeten dat je soms in risicovolle situaties aan het werk bent. Het is dan ook een goed idee om als werkgever goed op de veiligheidsmaatregelen te letten. In dit artikel lees je op welke manieren je voor meer veiligheid op de bouw- of werkplaats kunt zorgen.

BHV-cursus

Het is voor iedere werkgever verplicht om bedrijfshulpverlening (BHV) op de werkvloer te regelen. Daarom kun je als werkgever één of meerdere werknemers laten deelnemen aan een BHV-cursus. Bij het goed afronden van deze cursus ontvangt de werknemer een certificaat. Zeker op bouwplaatsen is het belangrijk dat er iemand aanwezig is met zo’n certificaat. Heb je veel mensen in dienst? Zorg er dan voor dat er meerdere personeelsleden zijn die de cursus hebben gevolgd, zodat er altijd iemand aanwezig is met een BHV-certificaat. Na het behalen ervan blijft zo’n certificaat één jaar geldig, dus het is ook belangrijk om in de gaten te houden dat de werknemers herhalingscursussen volgen.

Check de apparatuur

Veel ongelukken gebeuren met niet goed werkende apparaten en machines. Houd als werkgever dus altijd in de gaten of de apparaten op de werkvloer regelmatig onderhoud krijgen en of de nodige updates worden uitgevoerd. Daarnaast is het belangrijk dat de werknemers herhaaldelijk trainingen krijgen zodat ze bijblijven met de nieuwste ontwikkelingen van de apparaten en machines. Check dan ook of de juiste handleidingen en instructies altijd aanwezig en binnen handbereik zijn.

De juiste (beschermende) kleding

Ieder bedrijf heeft natuurlijk andere spullen nodig wanneer het gaat om bescherming, maar het is wel goed om hier als werkgever bij stil te staan. Is je personeel bijvoorbeeld vooral aan het werk in het donker of op drukke plekken in het verkeer? Laat dan veiligheidshesjes bedrukken zodat je werknemers goed zichtbaar zijn. Denk ook aan het dragen van veiligheidshelmen bij het werken op grote hoogtes en aan schoenen met stalen neuzen bij het vaak tillen van zware materialen. Werkt je personeel met veel stof of gevaarlijke gassen? Dan zul je genoeg stofmaskers moeten aanschaffen. Werkt je personeel op veel verschillende locaties? Laat dan rugzakjes bedrukken zodat je personeel altijd de veiligheidsvoorzieningen mee kan nemen.

Goede verlichting op de bouwplaats

Het kan in een bouwplaats snel donker zijn en dit wil je natuurlijk niet wanneer er met gevaarlijke machines en zware producten gewerkt wordt. Zorg daarom altijd voor optimale verlichting op de werkplek zodat je niet te maken krijgt met onverwachte gevaarlijke situaties. Overdag zijn dan grote raampartijen onmisbaar en in de avond moet er genoeg (LED)verlichting zijn op de bouwplaats. Ook wanneer je personeel vooral ’s avonds aan het werk is op drukke plekken is het belangrijk dat ze beschikken over bouwlampen en de bijbehorende accu’s en statieven. Extra tip: richt de bouwplaats veilig in. Houd er rekening mee dat er bijvoorbeeld brand makkelijk de (nood)uitgang bereikt kan worden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio