22 C
De Bilt

Voor missie biomedische innovatie gaan ministers Adriaansens en Kuipers naar VS

Meer dan vijftig innovatieve Nederlandse bedrijven (startups, mkb en grootbedrijf) en kennisinstellingen gaan mee op een economische missie (zondag 4 – vrijdag 9 juni 2023) naar Boston, Verenigde Staten. Ze nemen deel aan de BIO International Convention, het grootste mondiale evenement en beurs op het gebied van biotechnologie. Ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) leiden gezamenlijk de handelsmissie in Boston.

De economische missie staat in teken van verdere internationale samenwerking op het gebied van Life Sciences & Health en het presenteren van de Nederlandse sector aan Amerikaanse bedrijven, onderzoekers en investeerders. Beide kabinetsleden hebben daarnaast in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. ook afzonderlijk gesprekken met regeringsvertegenwoordigers, bedrijven en organisaties over thema’s als gezondheidszorg, onderzoek & innovatie en economische samenwerking.

Biomedische innovatie

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Nederland is sterk als het gaat om biomedische innovatie met veelbelovende startups en scale-ups die bijdragen aan bijvoorbeeld regeneratieve geneeskunde. We zijn de Europese metropool met de sterkst verbonden Life Sciences & Health sector. Sinds 2019 werken we nauwer samen met de Amerikaanse staat Massachusetts om onze economische en wetenschappelijke banden te versterken.

Deze economische missie kan een extra impuls geven aan economische samenwerking en investeringen op het gebied van biotechnologie tussen Amerikaanse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.”

Synergie tussen sectoren

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): “Ik kijk er naar uit om de opvallende synergie tussen de Amerikaanse en Nederlandse biotech- en med tech-sectoren te versterken. Ik ben ervan overtuigd dat we onze internationale samenwerking verder moeten intensiveren. Door onze krachten te bundelen en te werken aan baanbrekende innovaties, kunnen we de gezondheidszorg en geneeskunde revolutionair verder brengen.

Samen staan ​​we klaar om nu al de toekomstige gezondheidszorg vorm te geven, de kwaliteit van leven te vergroten en doorbraken te bevorderen die toekomstige generaties zullen inspireren.”

Boston

In Boston gaan beide ministers naar de BIO International Convention 2023. Ze bezoeken het Nederlandse paviljoen en nemen deel aan verschillende paneldiscussies en rondetafelgesprekken. De ministers gaan afzonderlijk zowel op de beurs als in de omgeving van de stad Boston met Nederlandse deelnemers naar bedrijven en onderzoeksinstituten die toonaangevend zijn voor de succesvolle Amerikaanse sector.

Samen met gouverneur Maura Healey van Massachusetts organiseren zij bovendien een zogenoemd ‘Future of Life Sciences’-evenement. Op dinsdag 6 juni wordt dit bijgewoond door alle Nederlandse deelnemers aan de handelsmissie en vertegenwoordigers vanuit de Amerikaanse sector.

Life Sciences & Health in Nederland en Boston

In totaal zijn er in Nederland 3.000 innovatieve Life Science & Health bedrijven actief met een economische impact van circa 7 miljard euro. De Nederlandse LSH-sector kreeg een extra impuls met de verhuizing van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar Amsterdam in 2019. Het kabinet investeert met het Nationaal Groeifonds tientallen miljoenen euro’s extra in de sector met financiering voor projecten als RegMedXBHealth-RIPharmaNLBiotech Booster en Oncode-PACT.

Boston en omgeving is het wereldwijde hart van de life sciences-industrie. Het is de thuisbasis van meer dan 1.000 biotechnologiebedrijven, variërend van startups tot farmaceutische multinationals met een waarde van miljarden euro’s. De wereldwijd toonaangevende Amerikaanse universiteiten in het gebied geven de regio bovendien een groot netwerk van wetenschappers en aanwas van talent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio