8.8 C
De Bilt

Museum Jan Cunen Oss in de race voor prestigieuze VriendenLoterij Museumprijs

Ook het Brabantse Museum Jan Cunen doet mee met de strijd om de VriendenLoterij Museumprijs 2023! Vanuit het thema ‘oude collecties, nieuwe verhalen’ selecteerde een deskundige vakjury dit jaar drie genomineerden, met naast twee grote randstedelijke musea (Fotomuseum Rotterdam en het Museum voor Wereldculturen) ook het Brabantse Museum Jan Cunen. Van 16 oktober tot en met 3 november gaan deze drie musea de uitdaging aan zoveel mogelijk publieksstemmen te werven, met als ultiem doel deze felbegeerde bokaal en een geldprijs van 100.000 euro.

Bijzondere erkenning

De nominatie betekent landelijke erkenning voor de koers die Museum Jan Cunen Oss sinds 2020 is ingeslagen. Hierbij staat de lokale geschiedenis centraal en begeeft het museum zich actief buiten zijn muren. In het recent geopende Villa Curiossa ontdekken bezoekers op een speelse en interactieve manier de rijke geschiedenis van de stad: van de uitvinding van margarine tot de ontwikkeling van de anticonceptiepil en van Knax tot kamerbreed tapijt. Maar belangrijker nog is de actuele relevantie van deze ‘oude’ verhalen, die in het museum als inspiratie dienen voor de gehele programmering.

Eerder dit jaar trok de Bio Art-tentoonstelling, verbonden aan het lokale jubileum van Organon, veel aandacht; momenteel kunnen bezoekers op audiëntie in de ijzertijd, bij de échte Vorst van Oss. De museumtuin is intussen omgetoverd tot een apotheek voor dieren en dankzij Jan Cunen blijft slapen, waarbij kunstwerken een weekend logeren bij gastvrije stadgenoten, is de stadscollectie weer echt van de stad.

De nationale top drie

De vakjury was duidelijk in haar oordeel: Museum Jan Cunen Oss behoort binnen dit thema tot de nationale drie. Maar daarmee is de strijd nog niet gestreden. Om de concurrentie te verslaan, zullen zoveel mogelijk stemmen moeten worden geworven. In een ludiek campagnefilmpje vraagt het team om ‘nog effe te stemmen’ en ‘Oss te laten winnen’ en ook de lokale politiek en ondernemers schaarden zich achter de campagne. Zo hoopt Museum Jan Cunen geschiedenis te schrijven en na Museum Klok en Peel (2014) en het Textielmuseum (2017) de VriendenLoterij Museumprijs opnieuw naar Brabant te halen.

Stem op Museum Jan Cunen

Doet u mee? Bezoek www.museumprijs.nl/genomineerden/museumjancunen.nl en stem vóór 4 november op Museum Jan Cunen. Een kleine moeite, met kans op een fantastische reis en wellicht groots resultaat. Op 9 november wordt tijdens het landelijke museumcongres de winnaar bekendgemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio