Natuurwerkdag: doe iets terug voor de natuur

Heb jij ook zo genoten van de natuur tijdens de lockdown? In november is het mogelijk om op de landelijke Natuurwerkdag mee te helpen en iets terug te doen voor natuur bij jou in de buurt. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november kan je in het hele land meedoen aan mooie natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen, planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en veel andere activiteiten.

Natuurwerkdag in teken biodiversiteit

Alles dit jaar staat in het teken van biodiversiteit. De klussen zijn er dan ook op gericht om natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook vindt de organisatie van de dag het belangrijk om mensen te bereiken die graag een keer kennis maken met natuur, en deze stap nog niet hebben kunnen óf durven maken.

Neem iemand mee uit je omgeving

De organisatie roept dan ook op om iemand uit jouw nabije omgeving mee te nemen naar de Natuurwerkdag. Denk aan je buurvrouw, neefje, tante of iemand van de sportclub. Iedereen is welkom! Naast dat je iets goeds doet voor de natuur, ontmoet je op de Natuurwerkdag ook nieuwe mensen. Geef je van tevoren wel even op via www.natuurwerkdag.nl.

Leerlingen basisscholen helpen dit jaar ook mee in de natuur

Op vrijdag 5 november is er daarnaast extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor leerlingen van basisscholen worden er deze dag klussen georganiseerd op de Natuurwerkdag om kinderen te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur. 
 
Basisscholen in het hele land doen mee en hebben er zin in. De leerlingen gaan aan de slag met het thema biodiversiteit, door aan klussen mee te doen waarbij ze zich inzetten voor de leefomgeving van planten en dieren. Ook is er een speciaal lespakket ontwikkeld met informatiebladen en leuke opdrachten. Op deze manier willen de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de jonge generatie inspireren zorg te dragen voor de natuur. Uit onderzoek van Agnes van den Berg blijkt dat een natuurervaring op jonge leeftijd bijdraagt aan een positieve houding tot de natuur. Ook nodigt natuur kinderen uit tot bewegen en stimuleert creatief speelgedrag.

Samen voor biodiversiteit

Tijdens deze dag in de natuur kan je een bijdrage leveren om natuur in jouw omgeving te helpen. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit in ons land. Sinds 1900 is er nog maar 15% over van de plant- en diersoorten die van oorsprong in Nederland voorkwamen (bron: voor de weg van morgen). Ook is op dit moment een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur en het landschap is daarom hard nodig en onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden.

Doe mee op 5 en 6 november

Ga je ook graag samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over klussen bij jou in de buurt én meld je aan. In 2021 organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de Natuurwerkdag voor de 21e keer op ruim 500 locaties door heel Nederland. Zelf een klus aanmelden is ook mogelijk. Uiteraard houden we de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten en wordt de Natuurwerkdag coronaproof georganiseerd.

Meer informatie

Kijk op de website www.natuurwerkdag.nl. Ook te volgen op Facebook en Twitter #natuurwerkdag 

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img