1.8 C
De Bilt

NAVO zet voor het eerst AWACS vliegtuigen in vanaf Litouwen

De NAVO gaat tijdelijk twee AWACS-vliegtuigen (Airborne Warning and Control System) inzetten vanaf Šiauliai, Litouwen. De vliegtuigen landen op 28 en 29 september 2023 en vliegen verschillende missies om de militaire activiteiten van Rusland bij de grenzen van het NAVO verdragsgebied in de gaten te houden.

“De Russische agressie richting Oekraïne heeft onze aandacht voor de veiligheidssituatie in het Baltisch zeegebied vergroot”, zegt waarnemend NAVO-woordvoerder Dylan White. “Onze AWACS kunnen vliegtuigen en raketten op honderden kilometers afstand detecteren, waardoor ze cruciaal zijn voor vroege detectie van dreigingen voor de NAVO. Ik dank Litouwen voor het ondersteunen van de AWACS operaties. Dit is een belangrijke bijdrage aan onze gemeenschappelijke veiligheid.”

NAVO-alliantie

Als reactie op de Russische oorlog in Oekraïne heeft de NAVO haar aanwezigheid in de lucht in het oostelijke deel van de NAVO-alliantie al vergroot met straaljagers, verkenningsvliegtuigen en tankers. Na Russische drone-aanvallen dichtbij het NAVO-verdragsgebied heeft de Verenigde Staten extra gevechtsvliegtuigen ingezet in Roemenië om de zogenoemde ‘air policing’ missie van de NAVO te versterken. Sinds februari 2022 hebben AWACS-vliegtuigen van de NAVO honderden vluchten uitgevoerd boven Oost- en Noord-Europa om Russische gevechtsvliegtuigen in de gaten te houden.

AWACS

De vliegtuigen zullen de komende dagen beginnen met hun verkenningsvluchten boven het grondgebied van het
bondgenootschap. De inzet zal naar verwachting enkele weken duren. De vliegtuigen maken deel uit van een vloot
van 14 NAVO AWACS-vliegtuigen die gestationeerd zijn in Geilenkirchen, Duitsland. Ongeveer 150 militairen
zullen worden ingezet in Šiauliai om de vliegoperaties te ondersteunen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio