5 C
De Bilt

Nederlandse datacenters geen energieslurpers

Onlangs stelde Kathalijne Buitenweg en Richard Wouters van GroenLinks in de Volkskrant dat de explosie van datacenters beteugeld moet worden, omdat zij een groeiend beslag op energie en grondstoffen zouden leggen, ook in Nederland. Volgens Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association, miskennen zij daarmee dat juist de digitale sector nu al voldoet aan de klimaatdoelen en dat de afgelopen tien jaar, ondanks ‘de explosie van data’, het energieverbruik van datacenters nauwelijks is gestegen.

Geen verdubbeling stroomvraag

‘Digitalisering heeft de potentie de aanjager te zijn van een duurzame ­samenleving’, stelden de GroenLinks schrijvers. “Maar hun stelling daarbij dat ‘in de komende tien jaar de stroomvraag zal verdubbelen’, is ongegrond”, stelt Stijn Grove nadrukkelijk. Volgens recente studies in Science (februari, 2020) en van het Internationaal Energie Agentschap (IEA, juni, 2020) steeg het elektriciteitsverbruik van datacenters wereldwijd met slechts 5 procent tussen 2010-’18, terwijl ons dataverkeer vertienvoudigde en de dataopslag 25 keer groeide.

Nederlandse datacenters juist zeer energie-efficiënt

Schaalgrootte van de centers, de gang naar clouds (in datacenters) en de voortdurende focus op efficiëntie heeft juist grote energiebesparingen opgeleverd. Deze professionalisering, in combinatie met strenge wet- en ­regelgeving rond energieverbruik, maken Nederlandse datacenters één van de energie-efficiëntste ter wereld. Datacenters zijn geen notoire energieverspillers, maar helpen het energieverbruik van onze exploderende IT-sector juist te stabiliseren. Volgens het agentschap is de datacentersector ‘on par’, oftewel lopen zij gelijk aan gestelde doelen. Iets wat helaas maar weinig sectoren kunnen zeggen.

Stijging internetverkeer door thuiswerken

De coronacrisis toont het belang nog eens aan: het internetverkeer steeg met 40 procent door het thuiswerken en thuisonderwijs. Terwijl het energieverbruik in datacenters maar 1 tot 4 procent steeg. Netto levert elke dag thuiswerken, dankzij juist dat digitale fundament, 8 procent energiebesparing op oftewel 25 miljoen ton wereldwijd aan CO2-emissies.

Al 86% vergroening in sector

In Nederland hebben datacenters inmiddels 86 procent van hun stroomverbruik vergroend. Datacenters kopen deze dure groene stroom zelf in, veelal Europees, met import van wind-, zonne- en hydro-energie. Van deze gecontracteerde groene stroom betalen Nederlandse bedrijven, inclusief datacenters, 67 procent van de Opslag Duurzame Energie (ODE), van waaruit Nederland windparken kan financieren.

Dat staat nog los van de miljoeneninvesteringen die datacenters moeten doen op het gebied van stroom-­infrastructuur in gebieden waar stroomleveranciers niet kunnen voldoen aan de aansluitingsplicht. Datacenters zijn door hun stabiele afname juist gewilde partijen die meehelpen wind- en zonneparken te financieren.

Volop projecten met restwarmte

“We werken al vier jaar aan het benutten van de restwarmte, waarvoor de GroenLinks-auteurs pleiten. Ondanks dat de Warmtewet en de marktprijzen de mogelijkheden van restwarmte sterk tegenwerken, zijn er tal van projecten: in Aalsmeer (zwembad, kinderdagverblijf en kweker), Eindhoven (35 kantoren) en Amsterdam (600 studentenwoningen, plus 700 in 2021) en binnenkort met 3.000 woningen in Groningen en Amsterdam. Dit toont de grote potentie van deze ‘tweedehands’-groene energie. Nederland kan jaarlijks structureel 600 kiloton CO2-emissie overbodig maken, ongeveer 1 procent van de opgave voor 2030, en tegelijkertijd ook een belangrijke rol spelen als datacenterknooppunt in de wereld”, laat Grove weten.

Netflix, BBC, Booking.com

Ook Stijn Grove vindt dat een kritische blik op het gebruik van grondstoffen voor onze data zeker nodig is. “Maar de economische opbrengst kunnen we niet missen. Onze uitstekende data-infrastructuur trekt mede klanten als Netflix, Booking.com, Tesla, Cisco, Disney, Discovery en BBC naar ons land, inclusief ­kantoren en duizenden arbeidsplaatsen. Datacenters dragen direct 1,5 miljard euro bij aan het Nederlandse bbp en nog deze eeuw zal deze sector Schiphol en Rotterdam passeren in economisch belang qua mainport”, zo rekent hij voor.

Digitaal knooppunt van groot belang

Nederland is groot geworden met een economie die draait op hubs. Als het die rol als digitaal knooppunt kwijtraakt aan andere Europese landen, gaan veel banen verloren, maar ook de kansen rond restwarmte, investeringen in wind- en zonneparken en innovaties voor energie-efficiëntie. Bovendien maken datacenters geen herrie voor omwonenden zoals vliegtuigen, vervuilen niet als het vrachtverkeer en, ook belangrijk, houden hun eigen broek op in crisistijd.

Altijd kritisch blijven, nooit stil blijven staan

Het is goed om kritisch te blijven kijken naar digitale toepassingen die data, energie en grondstoffen kosten, zoals GroenLinks doet. Maar laten we juist een voorbeeld nemen aan de digitale sector die een voorloper en een lichtend voorbeeld is hoe economie en duurzaamheid goed samen kunnen gaan, zeker gelet op de toekomst.

Gast-opiniestuk

uc?id=1
Stijn Grove – Directeur Dutch Data Centers Association – Foto: © Dutch Data Centers Association

Dit is een gast-opiniestuk van Stijn Grove, directeur Dutch Data Centers Association. Hij hoopt hiermee een evenwichtiger beeld over Datacenters en energieverbruik te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio