7.4 C
De Bilt

Nederland in actie voor de bij

Aankomend weekend, op zaterdag 17 en zondag 18 april, vindt weer de Nationale Bijentelling plaats. Voor de vierde keer op rij wordt Nederland gevraagd om massaal een half uur te tellen in de tuin of op het balkon. Jong en oud kan zo bijdragen aan onderzoek en helpen deze bedreigde diergroep te beschermen. Aan het aantal voorinschrijvingen te zien, kan de telling weer op veel deelnemers rekenen. Tellen is dit jaar bovendien gemakkelijker gemaakt en kan direct in de tuin via smartphone of tablet.

Het wisselende weer van de afgelopen tijd maakt deze editie van de Nationale telling extra interessant. Al vrij vroeg in het jaar had Nederland een paar warme voorjaarsdagen, de eerste hommels waren toen al te zien. Vrij snel daarna daalde de temperatuur flink, tot winters niveau. Wat zijn de effecten van deze hevige temperatuurwisselingen op het aantal bijen die we nu buiten zien?

Landelijk onderzoek

Om te zien wat de tendens is in de toe- en afname van de diverse soorten wordt Nederland de komende dagen opgeroepen om weer mee te tellen. “De lat voor het aantal tellers ligt hoog dit jaar, vorig jaar deed een recordaantal van 10.000 mensen mee”, aldus Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en expert bij Naturalis. “Het feit dat iedereen door corona min of meer gekluisterd zat aan de eigen tuin gaf de telling een duw in de rug. Ik verwacht dit jaar vergelijkbare aantallen. Ook omdat de natuur aan populariteit wint.”

Waarom bijen tellen?

De helft van de bijna 360 soorten in Nederland is bedreigd. Ook voor mensen heeft dit grote gevolgen. Tachtig procent van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Biesmeijer: “Hoe vaker we de telling herhalen, hoe beter we de resultaten kunnen vergelijken. Het geeft vooral inzicht in trends. Na een jaar of vijf kunnen we de weersinvloeden gaan uitsluiten. De gegevens helpen ons om een beleid te vormen waarmee we de bij beter kunnen beschermen.”

De Nationale telling is een goed moment om Nederlanders te wijzen op het belang en voor het delen van tips om zelf te helpen. Zo kun je door het plaatsen van een hotel in je tuin bijvoorbeeld nestgelegenheid creëren. Met het planten van vriendelijke bloemen en planten kun je zelf zorgen voor meer voedsel.

Waarom tellen we in april?

De Nationale telling vindt ieder jaar medio april plaats. Door steeds in dezelfde periode van het jaar te tellen kunnen onderzoekers de resultaten goed met elkaar vergelijken en trends signaleren. Ook is in deze periode van het jaar het aantal soorten dat te zien is overzichtelijk voor de niet-experts op het gebied. Dat is belangrijk, omdat we heel Nederland oproepen om mee te tellen.

Ik tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Op de website nationalebijentelling.nl vind je het telformulier en een gidsje met duidelijke afbeeldingen. Daarmee kan iedereen de zestien verschillende soorten, hommels en zweefvliegen herkennen. Tellen kan dit jaar ook direct in de tuin met een smartphone of tablet. Voor wie nóg meer tips en uitleg wil: op 15 april is om 16:00 uur een speciale uitzending van Naturalis Live over bijen en de Nationale telling.

Over Nationale Bijentelling

De Nationale telling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk te weten te komen, zodat we de wilde bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk onderzoek. De Nationale telling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio