1.5 C
De Bilt

Nederland steeds verder op slot. Scholen en horeca sluiten

Nederland – Ons land bevindt zich in een unieke en soms beangstigende situatie. Eigenlijk is dat voor een groot deel van de wereld het geval. Zojuist is door minister Slob (Onderwijs) en minister Bruins (Volksgezondheid) aangekondigd dat vanaf 18.00 uur vanavond alle eet- en drinkgelegenheden zoals restaurants, snackbars, maar ook alle cafés, (sport)clubs en coffeeshops moeten minimaal 3 weken dicht tot 6 april 2020. Verder is besloten dat ook alle scholen vanaf maandag gesloten zullen zijn. Nederland gaat voor een groot deel dus op slot voor de komende 3 weken, zeker tot 6 april 2020.

Veel op slot, wel uitzonderingen

Voor kinderen van de ouders die werken in één van de vitale beroepen (denk aan zorg, politie, brandweer en levensmiddelenbranche), zal er opvang op scholen geregeld worden. Hierbij is de richtlijn dat er dan op geen enkele andere manier de kinderen kunnen worden opgevangen.

Niet hamsteren en afstand bewaren

Nogmaals riep ministers Bruins Nederlanders op om vooral NIET te gaan hamsteren, zodat de supermarkten de tijd krijgen de lege voorraden gewoon aan te vullen. “Er is genoeg in de distributiecentra, maar moeten wel de kans krijgen de voorraden aan te vullen. Dat gaat niet als iedereen blijft hamsteren.” Boodschappen doen moet gewoon kunnen, mits je geen klachten hebt uiteraard. Denk hierbij ook aan alle medewerkers die hun werk moeten doen. Bent u op een locatie met meerdere mensen, probeer dan een afstand van 1,5 meter van elkaar te houden, iets meer dan de lengte van een winkelwagen.

ZZP’ers hebben het nakijken

Hoewel er voor het bedrijfsleven allerlei steunmaatregelen worden getroffen, maakte minister Wiebes bekend dat ZZP’ers daar niet op kunnen rekenen. “ZZP’ers hebben er tenslotte zelf voor gekozen een zelfstandig beroep te kiezen, dus moeten zij dit ook zelf zien op te lossen”, aldus Wiebes. Hiermee raakt hij een groot deel van ondernemend Nederland (1,2 miljoen ZZP’ers) enorm hard en zonder genade. Het lijkt er echter meer op dat deze keiharde opstelling vooral voortkomt uit het feit dat het economisch niet haalbaar zal zijn ZZP’ers te ondersteunen. Dit zal nog veel stof doen opwaaien wordt verwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio