15.7 C
De Bilt

Eerste Nederlandse dierenbeschermers naar overstroomd rampgebied in Oekraïne 

De eerste Nederlandse dierenbeschermers vertrekken morgen – donderdagochtend 15 juni – naar het overstroomde rampgebied bij Dnipro in de Oekraïne. Karen Soeters en haar team van House of Animals zullen daar desgevraagd hulp bieden aan de reddingswerkers van het nabijgelegen dierenasiel Pegasus die nog dagelijks gewonde honden en katten uit het water halen.

Pegasus is het grootste dierenasiel aan de Oekraïense frontlinie, met ruim 3000 ontheemde (huis)dieren zoals honden, katten, varkens en paarden. Elke dag halen medewerkers van het asiel vrachtwagens vol gewonde dieren uit het rampgebied. Olga Kozak, manager van Pegasus: “De situatie is verschrikkelijk verdrietig. Er sterven veel dieren. De dieren die we hebben gered, hebben vaak langer dan een dag in het ijskoude water gezeten en hebben medische behandeling nodig”.

Noodhulp door dierenbeschermers

De reis naar Dnipro is op uitnodiging van Oekraïense dierenorganisaties, waarmee House of Animals nauw samenwerkt. Het geld dat House of Animals inzamelt voor noodhulp door dierenbeschermers wordt onder meer ingezet voor de bouw van nieuwe shelters, om geredde dieren een veilige plek te bieden. “Dierenasiel Pegasus barst uit zijn voegen”, aldus Karen Soeters. ” “Elke dag komen er tientallen honden en katten bij en er is simpelweg geen voer, medische ondersteuning en onderdak meer. Oekraïners kunnen zelf geen hulp meer bieden. Zij hebben moeite genoeg om zelf in leven te blijven”.

Half miljoen

House of Animals zet zich met al haar dierenbeschermers sinds het begin van de oorlog in om aan hun lot overgelaten dieren in Oekraïne te helpen, vaak noodgedwongen achtergelaten vanwege het oorlogsgeweld. In 2022 zamelde de Nederlandse dierenbeschermingsorganisatie ruim een half miljoen euro in, waarmee inmiddels meer dan 100.000 Oekraïense honden, katten en andere dieren van de hongerdood zijn gered. Lokale vrijwilligers en dierenasielen doen hun uiterste best om alle dieren op te vangen, maar het ontbreekt ze aan geld voor onderdak, verzorging en voedsel. House of Animals speelt hierin een cruciale rol, door gericht en weloverwogen noodhulp voor de oorlogsdieren in Oekraïne te bieden. Donaties zijn daarvoor onontbeerlijk.

Kijk voor meer informatie op: houseofanimals.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio