15.8 C
De Bilt

Een nieuw huis laten bouwen in Rotterdam? Welk dak is dan geschikt voor jouw huis?

Ga je een nieuw huis bouwen in Rotterdam? Dan moet je onder meer nadenken over het type dak dat je op jouw woning wilt. In sommige gevallen wordt dit voor je bepaald door eisen vanuit de gemeente, maar op bepaalde plekken in Rotterdam mag je het dak kiezen dat jij het mooist vindt. Als je zelf mag kiezen, moet je uiteraard wel weten wat de mogelijkheden zijn. Wij helpen je hier graag een handje bij. In deze tekst lees je namelijk welke soorten daken er allemaal zijn. Dit helpt je vast en zeker om te bepalen welk dak geschikt is voor jouw huis in Rotterdam.

Plat dak

Het dak van bungalows bestaat vaak uit één horizontaal dakvlak. Zo’n dak wordt ook wel een plat dak genoemd. Dit type dak wordt daarnaast vaak voor een garage, berging of uitbouw gebruikt. Er is sprake van een kleine hellingshoek, zodat water weg kan stromen. De hellingshoek mag alleen nooit meer zijn dan 15 graden, want dan is er sprake van een lessenaarsdak.

Lessenaarsdak

Alhoewel een lessenaarsdak ook uit één horizontaal dakvlak bestaat, is het een ander type dak dan een plat dak. Dit komt doordat de hellingshoek groter is dan vijftien graden. Hierdoor ligt de ene kant van het dak hoger dan de andere kant.

Zadeldak

Veel huizen in Nederland hebben een zadeldak. Dit type dak bestaat uit twee dakvlakken die in het midden een punt vormen. Hierdoor heeft een zadeldak wel wat weg van een omgekeerde V. Beide dakvlakken zijn relatief steil, waardoor er aardig wat ruimte onder een zadeldak ontstaat. Bij huizen met zo’n dak kunnen vaak prima één of meerdere kamers op de bovenste verdieping gecreëerd worden.

Schilddak

Waar een zadeldak uit twee dakvlakken bestaat, bestaat een schilddak uit vier dakvlakken. De lange zijden zijn trapeziumvormig en de korte zijden zijn driehoekig van vorm. Dit type dak werd vroeger veel gebruikt bij boerderijen, maar kan ook toegepast worden op een nieuwbouwwoning. Onder een schilddak is niet alleen vrij veel ruimte, maar dit type dak kan ook goed tegen (harde) windstoten.

Tentdak

Door de naam kun jij misschien al wel een voorstelling maken van hoe dit dak eruit ziet. Een tentdak heeft namelijk wel wat weg van een tent. Dit type dak heeft minimaal vier dakvlakken die allemaal driehoekig van vorm zijn. De dakvlakken komen in het midden samen, waardoor er een punt ontstaat.

Schakel professionals in uit Rotterdam

Doordat je uit allerlei verschillende soorten daken kunt kiezen, twijfel je misschien welk dak geschikt is voor jouw woning. In dat geval kun je een beroep doen op een aannemer in Rotterdam. Hij kan je vast en zeker helpen bij het kiezen. Als je een nieuw huis bouwt is de kans overigens groot dat je al samenwerkt met een aannemersbedrijf. Dit bedrijf coördineert de hele klus, waardoor je zelf weinig tot geen omkijken naar de bouw hebt.

Een aannemer is verantwoordelijk voor de bouwtekeningen en koopt materialen in. Ook zorgt hij dat de juiste vakmensen worden ingeschakeld. Zo neemt hij in ieder geval contact op met een installateur en dakdekker in Rotterdam. De aannemer zorgt er ook voor dat deze vakmensen hun werkzaamheden op het juiste moment uitvoeren, zodat de bouw op schema blijft lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio