1.4 C
De Bilt

Nijmegen stap dichterbij nominatie voor werelderfgoed Unesco

Nijmegen wijst vier plekken in de stad aan die deel uit gaan maken van de Unesco-aanvraag voor de Romeinse Limes (rijksgrens): het Valkhof, de Hunerberg, het Kops Plateau en het tracé van het Romeins aquaduct. De archeologische resten in Nijmegen en langs de noordelijke grens van het Romeinse rijk zijn goed bewaard gebleven en geven een bijzondere inkijk in het leven aan de grenszone.

Nijmegen is de oudste stad van het land en had als grote legerplaats een belangrijke rol aan de grens in het Romeinse rijk. Het was in de Romeinse tijd de belangrijkste stad in Nederland. Samen met dertien andere gemeenten, drie provincies, het rijk en Duitse overheden streven we naar de Unesco-status voor de Limes: werelderfgoed. Grote delen van de Limes, die zich aan de noordelijke zijde van het rijk uitstrekte van Engeland (Muur van Hadrianus) tot de Zwarte Zee, zijn al werelderfgoed. In 2014 is het Nederlands deel van de Romeinse Limes geplaatst op de voorlopige lijst van het Werelderfgoed.

Rijksmonument

Om de Unesco-status te bereiken worden in de gemeenten langs de grens, op verzoek van het rijk, belangrijke archeologische plekken aangewezen als rijksmonument. Zo beschermt de overheid het archeologisch erfgoed en wordt het voor de toekomst behouden. Voor Nijmegen zijn dat delen van het Valkhof, de Hunerberg, het Kops Plateau en het tracé van het Romeins aquaduct. In bijna alle gebieden gold al de hoogste bescherming van de bodem, maar op enkele plekken op de Hunerberg nog niet. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten om akkoord te gaan om deze gebieden ook de status van rijksmonument te geven. De RCE start hiervoor nu de procedure op. Dat is nodig om voor de Limes de Unesco werelderfgoedstatus te kunnen aanvragen. Deze status biedt mooie kansen voor de promotie van Nijmegen.

Als de Unesco besluit om de status toe te kennen, heeft de Limes dezelfde status als de Egyptische piramides, de grachtengordel van Amsterdam en de Eifeltoren. De beslissing valt naar verwachting in 2021.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio