15 C
De Bilt

Noodverordening tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam vanwege dreiging

Amsterdam – Door een noodverordening zal de Dam voor een groot deel tijdens de Nationale Dodenherdenking niet toegankelijk zijn vanwege ‘concrete (levensgevaarlijke) bedreigingen aan bepaalde deelnemers aan de ceremonie’, zo liet de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, gisteren weten. Ook dakterrassen en balkons met direct zicht op de Dam moeten afgesloten en leeg blijven. Het openen van ramen die zicht hebben op de Dam is ook niet toegestaan tussen 19.30 en 21.00 uur.

Noodverordening niet nieuw op 4 mei

De totale verordening is van pas van 15.00 uur tot 21.30 uur. Overigens een noodverordening op 4 mei niet nieuw en werd dit al eerder toegepast op 4 mei. Overwegingen hiervoor zijn recente moordaanslagen op advocaat Wiersma journalist Peter R. de Vries. Ook de aanwezigheid van de Koninklijke familie speelt een rol en het feit dat het live word uitgezonden.

Maar ook gebeurtenissen zoals een aanslag tijdens Koninginnedag 2009 in Apeldoorn en de Damschreeuwer in 2010 hebben geleid tot ‘wanordelijkheden die voorkomen dienen te worden’, zo wordt duidelijk uit de woorden van Halsema.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio