NS: uitzonderlijke dienstregeling voor Formule 1-weekend

Zandvoort NS past haar dienstregeling wat aan, want, het aftellen is begonnen. Over een paar weken is het zover, dan vindt van 3 tot en met 5 september de eerste F1 Dutch Grand Prix (DGP) na 36 jaar plaats op het circuit van Zandvoort. Gedurende deze dagen zullen er veel racefans naar Zandvoort reizen, waarvan een aanzienlijk deel per trein.

Dienstregeling

Daarom rijdt NS tijdens dit lange weekend met een andere dienstregeling, iedere dag vanaf circa 7.30 uur – 22.00 uur ongeveer iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. Zo kunnen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races brengen en weer terug. Dit is een enorme operatie en de enige manier om zoveel racefans in een korte tijd en op een duurzame manier naar de Formule 1 races te brengen. Het circuit ligt namelijk op loopafstand van het station.

Enorme operatie

Het is uitzonderlijk dat NS op deze locatie zoveel treinen per uur rijdt. Station Zandvoort aan Zee ligt aan het einde van een traject met twee sporen. Op een normale dag rijden er twee treinen per uur. Dat weekend krijgt station Zandvoort aan Zee met bijna 10x zoveel reizigers voor een keer de omvang van station ‘s-Hertogenbosch.

Veel treinen

Zoveel treinen per uur op dit traject betekent dat een eventuele trein- of infraverstoring – met zulke grote reizigersaantallen – direct grote impact kan hebben. ProRail en NS doen er alles aan om de kans op een verstoring zo klein mogelijk te maken, maar wanneer die toch plaatvindt die zo snel mogelijk te verhelpen. Deze dienstregeling is vooraf via een computersimulatie getest. Het in- en uitstapproces is op locatie beproefd ten behoeve van instructies voor collega’s op de trein.

10 belangrijkste maatregelen

  • Op donderdag, de avond voor het race-weekend, brengen we de benodigde Sprinter-treinen vanuit het hele land naar Amsterdam en Zandvoort en zetten ze klaar.
  • Van vrijdag tot en met zondag zetten we iedere dag zo’n 300 collega’s extra in om racefans snel en veilig naar de Formule 1 races te brengen.
  • De treinen uit andere delen van het land richting Amsterdam zullen we dit weekend waar nodig verlengen.
  • Ook starten we met name op zondag vanuit het zuiden eerder met treinen rijden, zodat racefans die een lange reistijd hebben, toch op tijd op het circuit kunnen zijn.
  • Tussen Amsterdam en Zandvoort rijden we met Sprinters op maximale lengte voorzien van brede deuren en een gelijkvloerse instap, waardoor reizigers snel kunnen in- en uitstappen. Op iedere trein zitten twee machinisten (één voor en één achter) en een conducteur. Zodat treinen na aankomst snel weer kunnen vertrekken.
  • De nieuwe perrons op station Zandvoort en een tijdelijke extra trap op station Haarlem, gerealiseerd door ProRail, helpen bij een goede scheiding tussen in- en uitstappende reizigers.
  • Op en rond de stations staan ook veel medewerkers paraat om reizigers te informeren, de weg te wijzen en alles in goede banen te leiden. Op de stations is de route voorzien van extra signing in de F1-sfeer. Zodat reizigers snel hun weg vinden.
  • Extra in- en uitcheckpalen zorgen ervoor dat reizigers zonder oponthoud het station in en uit kunnen.
  • Net als tijdens drukke stranddagen of grote evenementen geven we reizigers gedoseerd toegang tot de perrons en treinen. Zo voorkomen we grote mensenmassa’s op het station en zorgen we ervoor dat we racefans zo snel en veilig mogelijk naar het circuit brengen en ’s avonds weer naar huis. 
  • NS en ProRail zorgen voor extra storingsploegen, een sleeplocomotief en een reservetrein met personeel. Vanuit veiligheid en doorstroming van het treinverkeer zijn alle overwegen afgesloten van Halfweg tot Zandvoort en gelden er omrijd-routes voor het wegverkeer.

Reisadvies Amsterdam – Zandvoort

Reizigers moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations. Dit kan leiden tot een langere reis- of wachttijd bij overstappen op de trein naar Zandvoort. We gaan uit van gemiddeld een halfuur. Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, raden we reizigers aan vooraf online het NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour aan te schaffen of vooraf hun saldo op te laden.

Vanwege de grote drukte kunnen reizigers dit weekend tot 13.00 uur geen fietsen meenemen in de treinen richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit voor de gehele dag. Alle informatie en adviezen staan op een speciale NS-webpagina.

Aanpassingen in landelijke dienstregeling

Behalve de races op Zandvoort is er nog een aantal evenementen in het land waar NS reizigers naartoe brengen, zoals de Wereldhavendagen in Rotterdam. Om dit allemaal mogelijk te maken, is hier ook een aangepaste dienstregeling en rijden de NS ook in andere delen van het land meer treinen. Op een aantal minder drukke trajecten passen we de dienstregeling aan wat kan resulteren in minder of kortere treinen. Zo zorgen de NS ervoor dat daar waar we de meeste reizigers verwachten ook de meeste treinen rijden. 

Voor het hele land raden de NS reizigers aan de tijdelijke dienstregeling goed te bekijken, ruim de tijd te nemen voor hun treinreis dit lange weekend en rekening te houden met meer drukte en gewijzigde vertrektijden en sporen. Daarnaast vragen de NS goed de reisplanner te raadplegen voordat ze op reis gaan en hun reis -eventueel met fiets- aan te melden in de Treinwijzer. De aangepaste dienstregeling is nu al te checken in de Reisplanner. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Grootschalige demonstratie voor meer acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap tijdens Rotterdamse Prideweek

Rotterdam - Op zaterdag 25 september, tijdens Rotterdam Pride, organiseren GayRotterdam en COC Rotterdam een grootschalige demonstratie. Aanleiding voor de demonstratie zijn de recente...

Zeer ernstige verkeershinder door afsluiting A12 Utrecht richting Den Haag

Rijkswaterstaat verwacht van 27 september 21.00 uur tot 7 oktober 05.00 uur zeer ernstige verkeershinder op de A12 Utrecht richting Den Haag tussen knooppunt...

Een autoverzekering afsluiten vraagt om goede keuzes maken

Je mag in Nederland alleen de openbare weg op met een auto als je een autoverzekering hebt. Daarom sluiten de meeste mensen direct een...

Het Groene Strand lanceert eerste groene stranden van Nederland in drie provincies

Binnenland - Op woensdag 29 september ontvangen drie stranden in Nederland een Groene Strand Wimpel. Een unieke gebeurtenis, want dit zijn de eerste stranden in Nederland...

Toegangsbewijs wordt de standaard na vaarwel aan anderhalve meter

Den Haag - De coronatoegangsbewijs wordt vanaf 25 september de standaard om de samenleving 'ruimte te geven'. Dit werd vanavond bekend gemaakt tijdens de...

On the way to PlanetProof Week van start: keurmerk in de volgende versnelling

Met een winkelwagen vol met On the way to PlanetProof producten openen klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland,...

Groot onderzoek naar koopgedrag in de Randstad en Noord-Brabant

Nieuw onderzoek naar koopgedrag blijkt hard nodig. De detailhandel is de afgelopen jaren veranderd. Waar het online winkelen een sterke groei heeft doorgemaakt, is...

Open Monumentendag met ruim 850.000 bezoekers bijna als vanouds

Afgelopen weekend bezochten op de open monumentendag naar schatting ruim 850.000 bezoekers de circa 4.000 opengestelde monumenten in Nederland tijdens de 35ste VriendenLoterij Open...