Ook NVVC sluit aan bij aangifte tegen tabaksindustrie

Ook de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) schaart zich achter de aangifte tegen de tabaksindustrie. De aangifte moet leiden tot een totaalverbod op tabaksproducten in Nederland.

Hoeveel mensen er sterven als gevolg van hun rookverslaving, is moeilijk vast te stellen. Cijfers daarover variëren sterk. Factoren als bijvoorbeeld leeftijd en algehele gezondheid spelen daarbij natuurlijk ook een rol. Opvallend is ook dat hoewel er steeds minder mensen roken in Nederland, het aantal gevallen van longkanker alleen maar toeneemt. Toch kan er gesteld worden dat roken in ieder geval niet goed is voor je gezondheid.

Effecten van roken op de gezondheid

“Elk jaar sterven er 20.000 mensen in Nederland en 6,5 miljoen mensen wereldwijd aan het directe gevolg van hun nicotineverslaving.”, stelt de NVVC. Roken draagt in belangrijke mate bij aan hart- en vaatziekten. Elk jaar overlijden ongeveer 3000 mensen aan een hart- of vaatziekte, omdat ze roken. Bij 1 op de 6 mensen die overlijden aan de gevolgen van een aandoening van de kransslagaders, is roken de oorzaak daarvan. Nicotine heeft o.a. effecten op de hartslag, bloeddruk en toevoer van zuurstofrijk bloed. Verder bevat tabaksrook irriterende stoffen, die bloedvaten kunnen beschadigen leidend tot dichtslibbing van bloedvaten. Ook is er een direct effect op de bloedstolling, wat kan leiden tot een acute afsluiting van een bloedvat.

De voorzitter van de NVVC, Hans Bosker, licht toe: “Roken is een zeer belangrijke risicofactor voor het ontstaan van een acuut hartinfarct met alle mogelijke gevolgen daarvan zoals hartfalen, hartritmestoornissen en sterfte. Dagelijks worden cardiologen geconfronteerd met de ernstige gevolgen van hartaandoeningen, die vermijdbaar waren geweest als iemand niet had (mee)gerookt. Dit motiveert hen om hun patiënten er nadrukkelijk van te overtuigen dat zij moeten stoppen met roken en om jongeren te adviseren dat zij vooral niet moeten beginnen met roken vanwege het verslavend effect ervan.”

Wie steunen de aangifte?

Initiatiefnemer van de aangifte is advocaat Bénédicte Ficq. In 2016 doet zij aangifte namens Rookpreventie Jeugd, Longkanker-patiënt en COPD-patiënt. Begin dit jaar sluiten de KWF Kankerbestrijding en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde daarbij aan. Sinds februari scharen verschillende ziekenhuizen, zoals het Antoni van Leeuwenhoek en UMC Groningen, zich achter de aangifte. Zo ook huisartsen en GGZ instellingen. De NVVC is nu dus ook bij het rijtje aangesloten.

Verwijten

In de aangifte wordt de tabaksindustrie verweten dat zij mensen vals voorlicht over de hoeveelheid schadelijke stoffen die rokers binnenkrijgen. De tabaksfabrikanten zouden zich daarnaast schuldig maken aan poging tot doodslag en zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en het verslaafd maken aan kankerverwekkend product.

De indieners doen aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten achter onder meer Marlboro, Lucky Strike, Camel en Gauloises.

Vervolging nog niet zeker

Of er ook daadwerkelijk over wordt gegaan tot vervolging, beslist het Openbaar Ministerie. Zij doet onderzoek naar de aangifte en zal daarna besluiten of er een rechtzaak komt. Mocht het OM overgaan tot vervolging, kan het nog wel 10 jaar duren, voordat er een uitspraak is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img