13.8 C
De Bilt

Ode aan India tijdens LaLaLand Ruigoord

Op zaterdag 8 en zondag 9 juli viert LaLaLand – the Magic of India op Ruigoord dat 50 jaar geleden, in 1973, het eerste India Festival in Nederland plaatsvond. Bovendien viert Ruigoord zelf dit jaar haar 50-jarige bestaan. Vanuit Ruigoord Amsterdam vertrok ook de ‘Luchtbus’ met kunstenaars en anderen naar Goa in India.

LaLaLand – the Magic of India

LaLaLand – the Magic of India brengt op 8 en 9 juli een ode aan India. Het tweedaagse evenement presenteert een actuele staalkaart van wat op dit moment leeft qua kunst en cultuur in India. LaLaLand’s programmering is onconventioneel waarbij de vraagstukken en onderwerpen die momenteel in India spelen worden meegenomen: de rol van vrouwen, gender, kastensysteem en klimaatverandering.

Op het programma staan meer dan 30 artiesten uit India en Europa, onder andere slide gitarist Debashish Bhattacharya, het door artificial intelligence (AI) gedreven improvisatie theater van Climate Prov, de reggaeband Shiwa en rapster Manmeet Kaur. Naast optredens van moderne, klassieke en fusion muziek- dans en theatergroepen is er Yoga by Happinez en zijn er meditatieworkshops, cricket- en hockeyclinics en een mela, een Indiase markt met arts & crafts en eetstalletjes.

Voor het eerst in Nederland

LaLaLand Goa is een jaarlijks terugkerend evenement in de Indiase provincie Goa in India. In 2018 was de eerste editie. De Nederlandse producenten en bedenkers van LaLaLand – the Magic of India zijn Lalita van Lamsweerde en Noreen van Holstein, beiden met jarenlange ervaring als ondernemers wonend in India. Zij hebben zich vooral laten inspireren door festivals in India, die een gevarieerd programma bieden en een breed publiek trekken waar leeftijden of achtergronden van de bezoekers er eigenlijk niet toe doen. LaLaLand doet op 8 en 9 juli voor het eerst Nederland aan. Op Ruigoord Amsterdam wordt gebruik gemaakt van de diverse ruimtes, zoals de karakteristieke kerk, de salon, het dorpshuis.

Felix van Lamsweerde

LaLaLand – the Magic of India is een eerbetoon aan de in 2021 overleden conservator en muzieketnoloog Felix van Lamsweerde. Hij organiseerde precies 50 jaar geleden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) het 1e India Festival van Nederland. Van Lamsweerde (1934-2021) werkte meer dan 40 jaar als curator etnomusicologie bij het KIT Amsterdam. Vanaf de jaren vijftig organiseerde hij concerten van Indiase musici in Nederland zoals het legendarische en eerste concert van sitarspeler Ravi Shankar in het Concertgebouw in Amsterdam. LaLaLand wil de legacy van Van Lamsweerde voortzetten en heeft op Ruigoord de ‘Felix Room’ ingericht waar gedurende het weekend een continue programmering van de klassieke musici en gezelschappen plaats vindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio