-0.5 C
De Bilt

Internationale oefening Frisian Flag 2023 vanaf vliegbasis Leeuwarden

Van maandag 2 oktober tot en met vrijdag 13 oktober 2023 vindt op vliegbasis Leeuwarden de internationale vliegoefening Frisian Flag 2023 plaats. De onrust in de wereld en een voortdurende oorlog aan de oostgrens van Europa, maakt eens te meer duidelijk dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend is. Goed getrainde eenheden zijn dan ook van groot belang om Nederland en het NAVO grondgebied veilig te houden en te verdedigen als dat nodig is, nu en in de toekomst.

Recente Air Policing missies boven de oostelijke flank van het NAVO grondgebied, maar ook missies in het verleden, zoals boven Kosovo, Afghanistan en Irak hebben bewezen dat internationale samenwerking onmisbaar is. Allen verschilden sterk qua dreigingsniveau en taakstelling voor de vliegers. Tijdens Frisian Flag 2023 worden vliegers voorbereid op verschillende situaties waarbij in internationaal verband wordt opgetreden.

Training in defensieve missies

Complexe scenario’s bieden training in defensieve missies (zoals het bewaken van het luchtruim of het beschermen van ondersteunende vliegtuigen) en in offensieve missies (zoals het aanvallen van een luchtruim om daarin de overhand te krijgen, maar ook het aanvallen van gronddoelen). Dat maakt Frisian Flag voor zowel jonge vliegers als ervaren vluchtcommandanten een waardevolle oefening om aan deel te nemen.

Wanneer wordt er gevlogen?

Tijdens Frisian Flag oefenen de deelnemers gedurende twee weken complexe missies in internationaal verband. Tweemaal per dag kiezen ongeveer 30 tot 40 toestellen het luchtruim voor een trainingsmissie. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur plaats. ’s Avonds en in het weekend wordt in principe niet gevlogen, tenzij er technische ondersteuning benodigd is voor buitenlandse deelnemers.

Waar wordt er gevlogen?

Tijdens Frisian Flag wordt gebruik gemaakt van het grote bestaande militaire oefengebied boven de Noordzee en Noord-Nederland. Hoewel er grotendeels boven zee geoefend wordt, is de oefening ook vanaf land goed waarneembaar. Dit zal met name in de tweede week van de oefening zijn. Er is dan een groter gebied boven de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en de kop van Noord Holland gereserveerd.

Ook een aantal militaire locaties in Noord Nederland nemen actief deel aan de oefening. Het betreft NAVO-oefenterrein de Vliehors range op Vlieland, Maritiem Vliegkamp (MVKK) De Kooy en militair oefenterrein de Marnewaard.
Het hele gebied tussen MVK De Kooy en oefenterrein de Marnewaard is ingesteld als tijdelijk laagvlieggebied voor helikopters en een transportvliegtuig. Het tijdelijke laagvlieggebied is niet bedoeld voor gevechtsvliegtuigen.

Hoe is Frisian Flag ontstaan?

De naam Frisian Flag werd gekozen naar analogie van de verschillende vergelijkbare oefeningen die allen ‘Flag’ in hun naam dragen, zoals ‘Red Flag’ (Verenigde Staten) en ‘Blue Flag (Israel). ‘Red Flag’ verwijst naar de rode vlag die bij een oefenterrein wordt gehesen als daar een willekeurig krijgsmachtonderdeel actief is. In de naam Frisian Flag is de verwijzing naar de provincie Friesland opgenomen als thuisprovincie voor de vliegbasis. Al decennia lang vinden er internationale oefeningen met grote hoeveelheden gevechtsvliegtuigen plaats vanaf vliegbasis Leeuwarden.

Uit al deze oefeningen is het huidige Frisian Flag geëvolueerd, dat sinds 1999 deze naam draagt en alom bekend is.
Informatie Meer informatie over de oefening is te vinden op http://www.defensie.nl/onderwerpen/frisian-flag
Voor vragen, meldingen aangaande overlast en/of complimenten wordt verwezen naar de website van de Koninklijke Luchtmacht via: https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/inhoud/klachten-geluidsoverlast

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio