1.7 C
De Bilt

Onbekend joods meisje op iconische foto in Utrecht krijgt nu toch een naam

Twee historisch onderzoekers uit Utrecht hebben de naam en het levensverhaal achterhaald van het joods meisje dat al bijna tachtig jaar onbekend is gebleven op een foto van Nico Jesse uit 1942. Op de Agnietenstraat staat tussen de tweelingzusjes Sophie en Hadassa Wijzenbeek hun vriendinnetje Lies Simons. Lies is bijna 7 jaar oud als Nico Jesse zijn foto maakt. Ze woonde vlakbij de fotoplek op Twijnstraat 14, waar haar ouders dan een kleding- en textielzaak hebben (‘winkel in manufacturen’).

Onderzoekers Jim Terlingen en Victor Frederik

De onderzoekers, Jim Terlingen en Victor Frederik, ontdekten op een Amerikaanse website een foto van een meisje waarin ze het ‘onbekende meisje’ herkenden. Ze kregen daarna van familieleden van Lies de bevestiging dat het inderdaad om haar gaat. Hoewel zij de foto nooit gezien hebben – de familie woont in de Verenigde Staten – herkennen ze haar met absolute zekerheid.

Lies Simons – Foto uit het familiearchief

Een andere foto van Lies Simons in de oorlog (familie-archief)

Foto Joodse meisjes

De foto van Jesse is een van de iconische Utrechtse exemplaren uit de Tweede Wereldoorlog. Hij schoot hem op de Agnietenstraat bij het gebouw Fundatie van Renswoude. De meisjes dragen een ‘jodenster’. Vanaf begin mei 1942 zijn joodse burgers verplicht om zo’n ster te dragen.

Hij wordt in veel publicaties over de jodenvervolging gebruikt en maakte in 2019 deel uit van de selectie van de provincie Utrecht om uitgekozen te worden als de meest aansprekende van de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop

Lies overleefde de oorlog samen met Hella op een onderduiklocatie in De Meern bij de familie Collard. Ook hun ouders hebben het gered door onder te duiken.

Eind vijftig vertrok Lies naar de Verenigde Staten, waar haar zus Hella enkele jaren eerder ook naartoe is gegaan. Beiden trouwden er en startten er een gezin. Ze onderhielden hun verdere leven nauwe contacten met hun onderduikgevers, Henri en Annette Collard, die ze altijd ‘hun jongens’ zijn blijven noemen. De Collards kregen in 2003 een Yad Vashem-oorkonde voor hun moed.

Lies Wishner-Simons overleed in december 2021 in de VS, 86 jaar oud.

Onderzoekers

Historisch onderzoekers Jim Terlingen (1965) en Victor Frederik (1952) zijn beiden al enige jaren bezig met het opdiepen van verhalen en feiten over joodse inwoners gedurende de Tweede Wereldoorlog in hun stad. Terlingen rondt op dit moment een boek af over de lokale Joodse Raad (zie: joodseraadutrecht.blogspot.com) en Frederik onderzoekt de Joodse school (zie: joodseschoolutrecht.nl). Zij bundelden hun krachten in dit onderzoek.

Bron: Jim Terlingen en Victor Frederik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio