9.7 C
De Bilt

Als ondernemers niet reageren draagt RVO TVL-vorderingen over aan het CJIB

Als ondernemers niet reageren op herhaaldelijke terugbetaalverzoeken voor teveel betaalde voorschotten, draagt RVO de vorderingen over aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). RVO benadert elke ondernemer minimaal zes keer. Het gaat om ondernemers die op basis van hun werkelijke omzetverlies een deel, of het gehele voorschot Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) moeten terug betalen. 

RVO begrijpt dat in deze tijd van hoge inflatie, stijgende energieprijzen en lagere koopkracht het terugbetalen van TVL erg lastig kan zijn. Daarom heeft RVO  ruime betalingsregelingen en is zelfs uitstel van betaling of extra maatwerk mogelijk. Hiervoor is echter wel contact met de ondernemer nodig. De ondernemers waarvan de vorderingen worden overgedragen reageerden niet op minimaal twee directe e-mails, twee brieven en twee pogingen tot telefonisch contact. RVO ziet na deze zes  pogingen om in contact te komen, dan ook geen andere mogelijkheid om deze TVL vorderingen over te dragen aan het CJIB. Het gaat om ongeveer 2000 vorderingen die nog dit jaar worden overgedragen.

Het CJIB hanteert een termijn van twee weken waarin de ondernemer kan betalen of alsnog een betalingsregeling via het CJIB, met RVO kan afspreken. Als de ondernemer ook in deze periode nog steeds niets van zich laat horen, dan wordt de vordering overgedragen aan de deurwaarder. 

Feiten en cijfers

De groep van circa 2000 ondernemers zijn hoofdzakelijk MKB bedrijven. In totaal is hiermee een bedrag van € 25 miljoen gemoeid.

  • Vervoer per taxi 9%
  • Restaurants 14%
  • Haarverzorging 5%
  • Fastfoodrestaurants, cafetaria’s,  ijssalons, eetkramen e.d. 8%
  • Eventcatering 2%
  • Cafés 6%
  • Overig 55%

Ruim 400 duizend ondernemers hebben voorschot gehad

Zo’n 420.000 ondernemers hebben een voorschot TVL ontvangen. Na de definitieve vaststellingen moeten ongeveer 55.000 ondernemers (een deel van) dit voorschot terugbetalen. De meeste ondernemers betalen dit te veel ontvangen voorschot in een keer terug of spreken een betalingsregeling af.  Op dit moment staan nog  31.387 terug betaalverzoeken open voor een bedrag van €407,9 miljoen.  Er zijn 15.700 betalingsregelingen afgesloten voor een bedrag van €180 miljoen. Op dit moment zijn er al 3.500 betalingsregelingen voor een totaal bedrag van € 70 miljoen voldaan.

Het is nog onduidelijk hoeveel vorderingen in het nieuwe jaar moeten worden overgedragen aan het CJIB. RVO blijft inzetten om de ondernemers te bereiken om een gepaste betalingsregeling af te spreken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio