10.1 C
De Bilt

De ongekende evolutie van bibliotheken door de jaren heen

Hoe bijzonder is het namelijk dat ondanks de huidige technologieën nog altijd veel mensen bij de bibliotheken te vinden zijn? In onze huidige digitale wereld lijken we daar eigenlijk maar weinig bij stil te staan. Dit terwijl boeken tegenwoordig eenvoudig op een E-reader kunnen worden gedownload, luisterboeken er in overvloed zijn en nog maar nauwelijks mensen een DVD gebruiken. Dit is dan ook niet voor niets, want bibliotheken hebben door de jaren heen een ongekende evolutie doorgemaakt. Tijd om hier wat extra aandacht aan te schenken.

Bibliotheken zijn snel veranderd

Niet alleen de huidige technologieën hebben gemaakt dat bibliotheken er vandaag de dag heel anders uitzien dan pakweg twintig jaar geleden, maar ook door corona is dit in stroomversnelling gekomen. Bibliothecarissen zochten massaal naar innovatieve oplossingen om mensen nog altijd te kunnen laten profiteren van de bibliotheek. De bibliotheek oplossingen waren ongekend en hebben er mede voor gezorgd dat we vandaag de dag nog altijd geen leven kunnen voorstellen zonder de bieb. Als je er goed over nadenkt een groot wonder. Maar wat kunnen we de komende tijd precies verwachten?

De invloed van corona

De invloed van corona is in vrijwel alle facetten van het leven merkbaar. Maar natuurlijk met name bij bedrijven en openbare gebouwen. Plekken waar normaal gesproken veel mensen te vinden waren. Deze plekken hebben zich moeten aanpassen op de steeds veranderende maatregelen. De invloed van corona is ook in de bibliotheken dan ook duidelijk te voelen. Hierbij vallen verschillende dingen op:

  • Bibliotheken hebben een enorme mate van innovatie laten zien. Zo zijn er verschillende systemen bedacht waardoor mensen minder in contact met elkaar zouden komen en toch naar de bieb konden komen. Denk bijvoorbeeld aan zelfservicesystemen, maar ook aan de mogelijkheid om boeken via een loket aan de buitenkant van het gebouw in te leveren, eventueel online te reserveren en op die manier ook weer op te halen.
  • Mede door de crisis zijn er minder vrijwilligers in de bibliotheken te vinden. Dit terwijl bibliotheken hier voor de crisis juist enorm veel gebruik van maakten. Hierdoor is er meer ruimte voor vaste medewerkers.
  • De werkdruk als gevolg van de maatregelen en aangepaste dienstverlening is veranderd. De één heeft een hogere werkdruk gekregen en de ander is juist op zoek naar andere manieren om in de bibliotheken van dienst te kunnen zijn, doordat veel van het werk bijvoorbeeld is overgenomen door digitale systemen.

Wat kunnen we verder nog verwachten?

Naar verwachting zullen de veranderingen in de wereld van de bibliotheken nog wel even voortzetten. Dat is gelukkig helemaal niet erg, want op die manier kunnen met name ook nieuwe generaties weer worden blootgesteld aan de wondere wereld van boeken en een fijne manier vinden om te kunnen leren en hun kennis uit te breiden. Juist in deze digitale wereld is dat van essentieel belang. De innovaties in deze wereld zullen voorlopig dan ook nog niet verminderen. Bibliothecarissen weten steeds slimmer te reageren op de veranderingen in onze wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio