5 C
De Bilt

Ontdek hoe duinen en planten groeien op de Zandmotor!

De Zandmotor begon als één grote zandvlakte. Beetje bij beetje zijn er planten tevoorschijn gekomen en tegelijkertijd de groei van de eerste duinen. Dat valt direct op als je naar de Zandmotor kijkt. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Gidsen van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap nemen je zondag 26 augustus van 10.00-13.00 uur graag mee op ontdekkingstocht.
In 2011 hebben Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland de Zandmotor aangelegd als een uitstulping voor de kust: een ernome, haakvormige zandvlakte met een duinmeer. De Argusmast en wat palen vormen de enige bebouwing. Weer, wind en water kregen er vrij spel. Die werken samen aan een dynamische kustbescherming. Hier geen beton en staal, maar een veranderende kustlijn, spontane duinvorming en plantengroei. Natuur en recreanten hebben hier (tot op zekere hoogte) vrij spel.

Langzamerhand verandert de Zandmotor. Het zand verspreidt zich langs de kust en hoopt zich ook op in aangroeiende duintjes. Her en der verschijnen grasachtige en andere planten. Het is een fascinerend gebeuren waar onze gidsen je graag wat meer van laten zien en beleven.

Ontdek hoe een nieuw duintje begint rondom opkomende plantjes en met de gids ga je samen op zoek naar nieuwe (en soms zeldzame) planten. Geniet ondertussen van de meteloze ruimte om je heen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio