14.9 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Ook stationsklokken gaan op zomertijd dit weekend

Binnenland – Komend weekend slapen we een uurtje minder, want in de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart om 02:00 uur gaat de zomertijd in. Dan worden ook de bijna 3500 stationsklokken die ProRail op de stations in beheer heeft op zomertijd gezet.

Automatisch van winter- naar zomertijd

Het verzetten gaat volautomatisch en bijna ongemerkt. Slechts een enkele verlate reiziger, of in de nacht werkende conducteur of machinist zal er getuige van zijn.

Goede dekking

Een goed lopende klok is niet alleen voor de reiziger van groot belang. Ook menig conducteur houdt de klok nauwlettend in de gaten om precies op tijd de deuren te sluiten voor vertrek. Daarom wordt op stations goed nagedacht over de juiste plek voor de stationsklok. Het streven is dat een stationsklok 80% van het perron dekt.

Bijna 3500 stationsklokken

ProRail beheert bijna 3500 stationsklokken in het hele land. Daarvan zijn ongeveer 1850 klokken gekoppeld aan de schermen met reisinformatie. Er zijn ook 1640 vrijstaande klokken. Dit zijn klokken die vaak op palen staan, onder de perronkap hangen of goed zichtbaar aan de gevel van een station zijn aangebracht.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio