3.9 C
De Bilt

Op vakantie in Polen? Dit is de top 6 van toeristische bestemmingen

Polen, een land rijk aan cultuur en geschiedenis, ligt in het hart van Polen. Het is een uitgestrekt land, met zowel land- als waterreservoirs. Dit maakt het een perfect land om te bezoeken, of je nu een natuurliefhebber, een geschiedenis freak of een cultuurliefhebber bent. 

Het biedt verschillende bestemmingen die aansluiten bij de interesses van iedereen die er naartoe gaat. Van aantrekkelijke landschappen tot historische bezienswaardigheden, er is alles en elke activiteit die je maar kunt bedenken.

Top 6 in Polen

Met dit in gedachten gaan we de top 6 toeristische bestemmingen schetsen die je moet bezoeken als je naar Polen gaat of er woont. 

1. Krakau 

Krakau is de voormalige koninklijke hoofdstad van Polen. Deze stad heeft een rijke geschiedenis van historische charme in de vorm van oude gebouwen en structuren die eeuwenoud zijn. In de prachtig bewaard gebleven oude binnenstad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, vind je architectonische hoogstandjes zoals het Wawel-kasteel en de Grote Markt met de prachtige Sint-Mariabasiliek. 

Vergeet niet Kazimierz te verkennen, de Joodse wijk, die bekend staat om zijn levendige sfeer, synagogen en artistieke flair. Bovendien is Krakau een toegangspoort tot de beklemmende geschiedenis van Auschwitz. 

2. Auschwitz 

Auschwitz is geen typische toeristische bestemming, maar heeft een grote historische betekenis. Dit voormalige concentratie- en vernietigingskamp van de nazi’s herinnert alleen nog maar aan de wreedheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn begaan. 

Bezoekers kunnen Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau bezoeken, respect betuigen aan de slachtoffers en een ontnuchterend begrip krijgen van de omvang van de Holocaust. Maar voordat je Auschwitz bezoekt, moet je weten wat de openingstijden zijn. 

Hoewel dit kamp het hele jaar door geopend is van maandag tot en met zondag, zijn er enkele feestdagen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn onder andere eerste kerstdag, nieuwjaarsdag en paaszondag. Het is aan te raden om het tussen 9 en 13 uur te bezoeken om de beste ervaring te hebben en te genieten zonder je zorgen te maken over de openings- of sluitingstijd. 

3. Warschau 

Warschau is de hoofdstad van Polen. Als hoofdstad combineert Warschau een moderne kosmopolitische sfeer met historisch erfgoed. Van wolkenkrabbers tot eeuwenoude gebouwen, er is van alles te vinden in deze stad. 

De Oude Stad, die na de Tweede Wereldoorlog is herbouwd, biedt bezoekers een charme van kleurrijke gebouwen en geplaveide straten. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, kun je het Opstand Museum van Warschau bezoeken. 

Het Koninklijk Kasteel en het Łazienki Park zijn ook belangrijke plaatsen die je kunt bezoeken om een vleugje koninklijk verleden en landschappelijke schoonheid te voelen. 

4. Kasteel Malbork 

Kasteel Malbork staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste middeleeuwse forten in Europa. Het ligt in de buurt van Gdansk in de vorm van een kolossaal bakstenen kasteel. Hierdoor is het een architectonisch meesterwerk van gotische architectuur. 

Dit kasteel werd oorspronkelijk gebouwd door de Duitse Orde in de 13e eeuw en heeft prachtige interieurs, waaronder de Grote Refectory en de Grote Zaal. Dit alles toont de historische en culturele betekenis van dit kasteel. 

Bezoekers kunnen de verschillende kamers, musea en tentoonstellingen verkennen om kennis op te doen over het middeleeuwse leven en de belangrijke rol van het kasteel in de geschiedenis. 

5. Bialowieza Bos 

We hebben genoeg gepraat over door de mens gemaakte bouwwerken, maar laten we het nu eens hebben over de natuurreservaten van Polen. Het Bialowieza Bos in Polen, een prehistorisch bos dat op de UNESCO-lijst staat, is een natuurwonder op de grens tussen Polen en Wit-Rusland. 

Dit oerbos is beroemd omdat het een van de laatst overgebleven delen is van een van de oudste bossen die zich ooit over Europa uitstrekten. Bezoekers kunnen het unieke ecosysteem bekijken, dat een thuis is voor diverse flora en fauna. 

Je kunt het bos verkennen tijdens rondleidingen of natuurwandelingen om de echte schoonheid ervan te ontdekken en te zien hoe ongerepte wildernis aanvoelt. Je zult je er zeker aangetrokken voelen. 

6. Gdansk 

Gdansk ligt aan de Baltische kust. Deze bestemming heeft een unieke mix van middeleeuwse geschiedenis en maritiem erfgoed. Om te genieten van de schoonheid van Gdansk heb je geen gids of speciale hulp nodig. Je kunt gewoon door de aantrekkelijke straten van de oude binnenstad wandelen en de iconische Neptunusfontein en de historische Gdansk Kraan bewonderen. 

Er is ook het Solidarity Center Museum, dat een centrale rol speelde in de Poolse vrijheidsstrijd tijdens het communistische tijdperk. Je kunt dit museum bezoeken, maar ook het nabijgelegen Sopot voor zijn mooie strand en levendige sfeer. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio