15 C
De Bilt

Officiële opening Open Monumentendag 2024 in Hilversum

Mediastad Hilversum is dit jaar de openingsstad van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Burgemeester Peter Snijders van Zwolle (openingsstad van vorig jaar) overhandigde daarom de Open Monumentendag sleutel aan burgemeester Gerhard van den Top van Hilversum. Op vrijdag 13 september zal het startsein voor het grootste gratis culturele evenement van Nederland in Hilversum worden gegeven, met een spectaculaire lichtprojectie op het iconische raadhuis van Dudok en een lichtkunstroute langs diverse monumenten in de stad.

Burgemeester Van den Top: “Wij zijn verheugd om dit jaar de openingsstad van Open Monumentendag te mogen zijn. Als mediastad hebben wij natuurlijk een mooie link met het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’, wat dit jaar leidend is tijdens Open Monumentendag. Daarnaast vieren we in 2024 de 600ste verjaardag van Hilversum en past dit culturele openingsfeest perfect in onze feestelijke programmering.”

Burgemeester Snijders geeft het ‘stokje’ met veel enthousiasme over aan Hilversum. “Wij hadden vorig jaar de primeur! De eerste openbare landelijke opening van Open Monumentendag vond plaats in Zwolle. Ons Grote Kerkplein stroomde vol en het was een geweldige avond waarin de stad bol stond van de culturele activiteiten”, aldus Snijders. Vorig jaar vierde Zwolle samen met de andere Hanzesteden 800 jaar Hanze, waardoor de opening van Open Monumentendag ook hier mooi paste in het feestelijke programma.

Openingshandeling Janny van der Heijden

Ook de nieuwe ambassadeur Janny van der Heijden (culinair journaliste en presentator van programma’s als Heel Holland Bakt, Denkend aan Holland, de Smaak van Nederland) zal bij de opening aanwezig zijn. Zij zal de openingshandeling, die 34 jaar in handen van Pieter van Vollenhoven lag, op vrijdag 13 september op zich nemen. Het belooft een bijzondere avond te worden met een afwisselend en gratis toegankelijk programma voor jong en oud. Zo kunnen bezoekers een speciale lichtkunstroute door Hilversum volgen, waar monumenten tot leven komen door middel van projecties, muziek, dans, theater en spoken word. Meer informatie volgt op www.openmonumentendag.nl.

De opening van Open Monumentendag wordt in samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum geproduceerd en mede mogelijk gemaakt door Stadsfonds Hilversum, de gemeente Hilversum, het Fonds voor Cultuurparticipatie en lokale partners uit de stad.

Over Open Monumentendag en Nederland Monumentenland

Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Stichting Nederland Monumentenland maakt zich sterk om verbinding te leggen tussen mensen en monumenten. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert onder meer: de VriendenLoterij Open Monumentendag, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio