5.2 C
De Bilt

Opinie: Hoeveel levens is jouw ‘uitje’ waard?

Een heel directe en confronterende vraag, ik weet het. Maar is de vraag echt zo gek, of stel ik mij aan? In deze rare tijd moeten wij vooral vertrouwen op de experts en de maatregelen van het kabinet. Het coronavirus heeft de wereld behoorlijk lam gelegd en ons landje is daar onderdeel van natuurlijk. Inmiddels zijn we ongeveer 6 weken op weg en verveling door isolatie en alle beperkingen, lijken sommigen van ons nu toch wel parten te gaan spelen. Het is hen blijkbaar toch wat levens waard om de stad in te gaan, of te gaan reizen in eigen land.

Vooral in stadscentra en winkelstraten weer drukker

Veel burgemeesters van diverse steden maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Maar ook sommige ziekenhuizen zien weer een stijging in opnames van coronapatiënten. Krijgen mensen nu opeens ‘last’ van burgerlijke ongehoorzaamheid, door toch in grotere getallen naar buiten te gaan? “Het zit niet in mijn systeem om niks te doen”, hoor ik sommigen zeggen, of “ik ga echt dood van verveling, de muren komen op me af.” Tja, ik snap wel dat die gevoelens er zijn, maar vraag me tegelijkertijd af in hoeverre wij hier in ons Holland nou eigenlijk echt te klagen hebben.

Wees blij met wat wel kan

Als de zin “Het zit niet in mijn systeem…” weer eens voorbij komt, denk ik toch bij mezelf ‘wees blij dat het niet in je systeem zit en vooral dat virus niet’. “Ik ga dood van verveling”, klinkt voor mij altijd nog veel beter dan “Ik ga dood door een virus”. Natuurlijk zijn wij ook wel wat verwend geraakt met het idee dat we alles moeten kunnen en mogen en zelf beslissen. We krijgen van ons kabinet best wel ruimte, maar die moeten we dan wel met gezond verstand invullen. Dus minimaal 1,5 meter van elkaar en niet met groepjes bij elkaar.

De waarde van levens tegenover ‘er lekker op uit’

Hoe zet je nu de waarde van een mensenleven tegenover je eigen belang om te gaan en staan waar je wilt? Want jouw ‘uitje’ kan letterlijk meerdere mensenlevens kosten. De zorgsector is nog lang niet zover dat er weer ‘normale’ diensten gedraaid kunnen worden. En een tweede besmettingspiek, omdat ‘we het anders niet volhouden’, zou zo veel meer schade aanrichten dan de eerste golf. Singapore is hier een goed voorbeeld van. Uitstekende maatregelen die de eerste golf laag hielden, maar bij versoepeling kwam een tweede golf die gelijk drie keer zo groot was. In Nederland gaat dit enorme gevolgen hebben, waardoor er te weinig IC capaciteit is, veel meer mensen lijden en overlijden en de complete samenleving op slot moet. Ga je er dan nog ‘lekker’ op uit?

Ondernemers in de stress

De meerderheid van de Nederlanders houdt zich goed aan de regels. Is het vervelend? Ja, best! Is het zelfs lastig? Dat ook! Het vraagt ook om veel creativiteit en dat zie ik gelukkig volop. We zijn eigenlijk best een heel inventief volkje hoor. Natuurlijk is het vooral voor ondernemers die niet kunnen ondernemen of verdienen echt zwaar. Hun dagelijkse zorgen over het behoud van hun onderneming en/of hun personeel zijn gigantisch.

Anderen werken keihard voor ons

Aan de andere kant hebben we ook zorgmedewerkers die al 6 weken continue op en over de toppen van hun kunnen werken en een adempauze erg goed kunnen gebruiken. Maar vergeet ook niet al die werkers in supermarkten die open moesten blijven, voor onze noodzakelijke boodschappen. Zij hebben al helemaal geen beschermende kleding en staan iedere dag bloot aan de grillen van enkele klanten die vooral klagen en de 1,5 meter persoonlijke ruimte van medewerkers totaal niet respecteren.

Hoe reken je in levens?

Natuurlijk zijn er veel meer beroepen te noemen die zich enorm inzetten voor het welzijn van ons allemaal. Van hulpverleners tot vrachtwagenchauffeurs, voedselbanken, mantelzorgers, eenzaamheidsbestrijders en ga zo maar door. Als al die mensen zich letterlijk dag en nacht inzetten om ons leven op gang te houden, ondanks de persoonlijke risico’s die ze daarbij lopen, kan jij je dan echt niet aan de regels houden? Hoeveel levens is jouw ‘uitje’ je eigenlijk dan waard?

# Blijfthuis #Houafstand #Doeslief #Gebruikjeverstand #Zoslechthebbenwehetnouookweerniet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio