22.6 C
De Bilt
donderdag, 18 augustus 2022

Oproep voor oprichting vereniging Sint en Piet spelers

Binnenland – Drs. Henk van Kuijk, theaterwetenschapper, musicus, schrijver en freelance journalist deed op 12 september op de Facebookgroep Nederland kiest ZP een oproep om een vereniging voor de spelers van het sinterklaasfeest op te richten. Hij vindt dat het hoog tijd wordt om een samenwerkende organisatie van spelers op te richten en roept spelers op om lid te worden.

Oproep voor een vereniging

Door het hele land zijn verschillende comités die het sinterklaasfeest plaatselijk organiseren, maar deze werken niet samen. In zijn oproep geeft van Kuijk aan dat de aanvallen die gedaan worden door KOZP, Black Archives EU resolutie, de VN van mevrouw Williams, Jesse Jackson, Sylvana Simons, Akwasi, de subsidiedwang van de politiek, schoolbesturen, en nu ook Facebook ongenadig en keihard zijn tegen mensen die geheel vrijwillig met het volkstheater mee spelen. “Al negen jaar worden de intochten gehinderd door demonstranten die daarbij de spelers bedreigen”.

Kijken naar het echte verhaal

Mensen die willen demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet, geven aan vaak gehinderd te worden en zouden dit niet in de nabijheid van de intocht mogen doen. Ook het Sinterklaasjournaal laat zich volgens van Kuijk beïnvloeden door de tegenstanders en past het feest aan naar de wens van enkele luidruchtige tegenstanders die volgens Henk de juiste geschiedenis van het Sinterklaasverhaal niet kennen. De juiste historie over het Sinterklaasfeest, wat niets te maken heeft met slavernij, zou besproken moeten worden. Dan pas kan er echt een gesprek plaatsvinden vindt van Kuijk.

In vele plaatsen wordt het sinterklaasfeest aangepast of voorzien van extra beveiliging, omdat de spelers bedreigt worden en zich niet meer veilig voelen om de intochten naar eigen invulling, mét zwarte Pieten uit te voeren. Dit gaat aldus van Kuijk in tegen de vrijheid van mening en theater.

Ongelijk beleid van Facebook

Ook zijn al veel Facebookgroepen die opkomen voor het behoud van zwarte Piet door Facebook verbannen.
De meeste groepen hebben hun toevlucht genomen tot friendweb.nl , die door het beleid van Facebook het ledenaantal ziet stijgen. Mensen geven in een oproep aan dat Facebook zorgt voor verdeeldheid en discriminatie omdat zij het gevoel hebben dat beledigende en kleinerende uitspraken naar mensen die voor Zwarte Piet zijn door mensen die anti Zwarte Piet zijn, niet worden verwijderd na melding, maar andersom wel.

Meten met twee maten

Zo zou bijvoorbeeld een gekleurde vrouw die Britt Dekker na haar uitspraak over Akhwasi een ‘dom blondje’ noemde, deze beledigende opmerking blijkbaar wel mogen maken en geeft Facebook aan dat dit niet tegen het beleid is. Terwijl een grote groep blonde dames zich door deze opmerking wel degelijk beledigt zou kunnen voelen. Hier is veel onbegrip over op de Facebookgroepen en men beschuldigd Facebook juist van discriminatie. Henk geeft in zijn oproep ook aan dat de grondwet zou worden overschreden omdat er sprake zou zijn van smaad, laster, discriminatie en aantasting van de vrijheid van theater. De spelers zouden volgens hem zelf op moeten komen voor zichzelf en de rol die zij spelen.

Geen onafhankelijke rechtspraak

Drs. Henk van Kuijk heeft als theaterwetenschapper en speler aangifte gedaan tegen Akwasi. Hij staat daarin niet alleen, er zijn vele aangiftes gedaan vanwege de uitspraken en bedreigingen. Er is dan ook verbaast gereageerd op het bericht dat Akwasi wel schuldig bevonden is, maar niet wordt vervolgt. Zeker nu blijkt dat de Officier van Justitie Jacobien Vreekamp die de beslissing nam om Akwasi niet te vervolgen, samen werkte met Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en tot 20 juli in het bestuur zat van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Dit is bevestigd door het OM. Volgens de meningen op Facebook zou deze uitspraak dan ook nietig verklaard moeten worden en opnieuw beoordeeld door een onafhankelijke Officier van Justitie.

Aangifte en open brief

WE ZIJN HET MEER DAN ZAT

Wij, betrokkenen bij het prachtige, tolerante Sinterklaasfeest, zullen ons nooit zomaar laten uitmaken voor haatzaaiers en racisten. Daarom hebben wij aangifte gedaan tegen Facebook Netherlands Amsterdam, de Nederlandse b.v.. Zij gaan veel te ver, over de grens. Hierbij de tekst. Praten of je stem laten horen is niet meer genoeg. We sturen dit naar alle relevante media, ook naar Facebook.

Ondergetekenden doen hierbij aangifte tegen Facebook Netherlands, Jollemanhof 15, PARKHUISAMS 1019 GW AMSTERDAM,

wegens: 1. Het verspreiden van leugens over de achtergrond en historie van het Sinterklaasfeest, en met name die van Zwartepiet; 2. Het op grond daarvan uitsluiten en verwijderen van klanten, discriminatie van grote groepen dus (Artikel 1, Grondwet); 3. Het plegen van smaad (haatzaaien, racisme) naar een groot aantal klanten en verenigingen die het theaterspel spelen, Artikel 7, Grondwet; 4. Het niet respecteren van culturele diversiteit en vrijheid van mening en theater, naar Nederland, maar ook op wereldschaal (bv. de zeer onjuiste connectie van blackfacing met het donkere masker van Zwartepiet, dat stamt uit de Europese middeleeuwen), Artikel 7, Grondwet; 5. Het polariseren van het culturele en humanitaire klimaat in Nederland, vanuit het buitenland. Facebook heeft een Nederlandse vestiging en dient de Nederlandse Grondwet te respecteren.

Drs Henk van Kuijk, theaterwetenschapper, musicus, schrijver, freelance journalist, Julianadorp

Marcel Karhof, Sint Nicolaas Genootschap Den Helder, Sintspeler, Den Helder, hoofdrol in de NTR tv film “Sinterklaas bestaat!”, organisator van de intocht Den Helder

Paul G. van Dijk, Sint en Zwartepietspeler, Eindhoven

Moray Juffermans, Westerland

Meer informatie

Meer informatie over genoemd initiatief is te verkrijgen bij Henk van Kuijk: hm.vankuijk@kpnmail.nl

Redactioneel commentaar:

Onze redactie benadrukt dat dit persbericht gepubliceerd wordt, daar zij belang hecht aan vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en de vrijheid van alle partijen hun visie te geven, mits deze niet tegen overige wet- en regelgeving ingaat. Wij hebben besloten om een foto met daarop Sinterklaas en een zwart geschminkte Piet, niet te plaatsen, om een aanvaring met Facebook hierover te voorkomen. Wij zijn wel van mening dat Facebook niet de partij is die hierover zou moeten beslissen, maar dat dit alleen in handen van de rechtelijke macht zou mogen liggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio