15 C
De Bilt

Opsporen van drugs makkelijker maken, OM voor opheffing briefgeheim

Binnenland – In Nieuwsuur pleitte maandag het OM (openbaar ministerie) om het briefgeheim dat op postpakketten zit op te heffen. Zo zou justitie verdachte pakketten meteen kunnen openen en de strijd tegen drugshandel beter kunnen aanpakken.

Door het briefgeheim op postpakketten af te schaffen, zouden volgens het OM verdachten sneller kunnen worden opgespoord en opgepakt. Nu moet de politie eerst toestemming vragen en kan het weken duren voordat een verdacht pakje open gemaakt kan worden.

Voor alle brieven en pakketten die via PostNL worden gestuurd, geldt het postgeheim. Er moet nu eerst toestemming aan de rechter commissaris worden gevraagd om een pakket te openen als de politie vermoed dat er drugs of andere illegale producten worden verstuurd via de post. Het openen moet dan onder toezicht van een officier van justitie gebeuren.

Gevaar voor de omgeving

‘De hele keten van drugs is heel gevaarlijk. Dat begint al bij de productie van xtc, dat met ontploffingen en branden gevaarlijk is voor de omgeving. En de drugs zelf zijn slecht voor de gezondheid.’  Aldus Van Unnik

Er worden door PostNL en andere pakketbezorgers jaarlijks zo’n 420 miljoen pakketten verstuurd uit en naar Nederland. Sinds 2 jaar is er een speciaal politieteam dat zich bezig houdt met het onderscheppen van drugs die verstopt worden in pakketten. Zij hebben sindsdien kilo’s cocaïne en heroïne en enkele tientallen kilo’s mdma en amfetamine onderschept. Daarbij werden ook 200 duizend xtc-tabletten in beslag genomen.
Het team controleert met steekproeven waardoor veel verdachte pakketten worden gemist.
Volgens Van Unnik moet de opsporing van personen die zich bezighouden met verdovende middelen nu een heel hoge prioriteit krijgen.

Tweede kamer verdeeld

Op het pleidooi van het OM wordt in de Tweede Kamer verdeeld gereageerd.
Van Dam (CDA) wijst het idee op het briefgeheim op pakketten op te heffen niet direct af.
‘Ik vind het de moeite waard om te kijken of we hiermee het werk van de politie en OM makkelijker kunnen maken’, aldus Van Dam.
Maar D66 vindt dat het openen van post niet zomaar kan. ‘Een rechter toetst nu of een gesloten pakket opengemaakt mag worden of niet en dat moeten we zo houden’, aldus D66’er Groothuizen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio