20.1 C
De Bilt

Opzeggen lidmaatschap door Mona Keijzer brengt CDA in paniekstemming

Toen Mona Keijzer afgelopen vrijdag bekend maakt dat zij haar lidmaatschap van het CDA opzegde, brak er een paniekstemming uit onder de leden van de partij. Vooral partijvoorzitter Huijbers is de gebeten hond, nadat hij kritiek van Keijzer op de gevoerde koers, niet serieus leek te nemen.

Mona Keijzer in de clinch met voorzitter Hans Huijbers

Keijzer werd nog altijd gezien als prominent lid van het CDA, ondanks dat zij in 2021 uit het het huidige, demissionaire kabinet werd gezet, vanwege haar kritiek op de coronatoegangsbewijzen. De reden dat zij de partij nu helemaal de rug toekeert, lijkt te liggen in het feit dat zij zich niet gehoord voelt door partijvoorzitter Hans Huijbers.

Huijbers is sinds twee jaar de nieuwe voorzitter van de partij, maar lijkt ondanks goed bedoelde pogingen, niet erg goed te vallen. Het voornemen om Huibert Bruls, huidig burgemeester van Nijmegen, als nieuwe lijsttrekker naar voren te schuiven, kwam de partijvoorzitter op forse kritiek van Keijzer te staan, die inmiddels voor de derde keer als lijsttrekker gepasseerd zou worden. Huijbers zou niet met de kritiek van Mona Keijzer hebben gedaan.

Leden vrezen afgang voor hun partij bij verkiezingen

Nadat Hugo de Jonge, Wopke Hoekstra en Pieter Heerma eerder al lieten weten niet meer beschikbaar te zijn voor de partij voor de Tweede Kamer, lijkt het vertrek uit het CDA door Keijzer de spreekwoordelijk laatste druppel. Zo meldt RTL Nieuws dat de interne app-groepen ‘ontploften na bekend worden van het nieuws. BNR Radio heeft het over complete chaos binnen de partij.

Mona Keijzer blijkt veel populairder bij de achterban dan gedacht en voorzitter Huijbers heeft zijn beste tijd nu wel gehad. Dat is de algemene conclusie die getrokken kan worden na dit laatste ‘drama’ bij het CDA. Sommigen vrezen voor een enorme afgang bij de komende Tweede Kamer verkiezingen in november. Het CDA zou zomaar eens gedecimeerd kunnen worden tot een paar zetels, zeker als Omtzigt met een nieuwe partij komt.

Het is in ieder geval zelf in het zomerreces niet saai te noemen in de landelijke politiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio