21.9 C
De Bilt
woensdag, 18 mei 2022

‘Orgie van geweld’ in Rotterdam zorgt voor golf van verontwaardiging

Rotterdam – Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam laat weten de daders van de “orgie van geweld” op alle mogelijke manieren proberen te achterhalen. Tot nu toe zijn 7 mensen gewond geraakt door schoten en zijn er 20 arrestaties verricht. De Rijksrecherche zal schietincidenten waarbij de politie met waarschuwingsschoten en zelfs gericht heeft moeten schieten onderzoeken. Ook enkele agenten zijn gewond geraakt.

Slechts tientallen demonstraten verwacht

Volgens de Rotterdamse burgemeester werden slecht enkele tientallen demonstranten verwacht die een statement tegen het 2-G beleid wilde maken. Hoewel er voor de demonstratie geen goedkeuring was verleend, wilde de burgemeester dit kleine aantal toch gedogen. Het liep echter snel uit de hand door de toestroom van relschoppers.

Brandweer gehinderd in werk

Op verschillende plekken ontstond brand door het afsteken van zwaar vuurwerk. Hierbij gingen ook meerdere voertuigen in de brand. Bij bluswerkzaamheden moest ook de politie weer optreden, om brandweermensen te ontzetten en hun werk te kunnen laten doen.

Verontwaardiging over orgie van geweld in Rotterdam

Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid heeft laten weten dat er snelrecht zal worden toegepast en nog veel meer mensen zullen worden aangehouden. Burgemeester Aboutaleb was werkelijk boos dat politie eenheden uit het hele land hebben moeten assisteren en dat er alleen al 400 mensen van de ME nodig waren om weer de overmacht te krijgen.

Totale ontsporing

Getuigen spreken van ‘totale ontsporing’ en ‘kuddegedrag’ van meerdere omstanders. “Blijkbaar zijn een paar idioten al genoeg om nieuwsgierige omstanders te veranderen in halve criminelen”, zo liet een getuige vallen. “Beseffen mensen niet dat het gooien van vuurwerk en stenen gewoon een poging tot doodslag is? Dan brand er echt geen licht meer daarboven als je dat doet”, vult een ander geheel op zijn Rotterdams aan.

Het zijn zomaar wat geluiden van verontwaardiging. Ook op andere plekken in het land wordt met verbazing en verontwaardiging gereageerd. Ook een ongevaccineerde man veroordeeld dit geweld. “Het zet de hele groep ongevaccineerden, onterecht in een slecht daglicht.” Overigens wilde geen van de getuigen bij naam genoemd worden.

Zelfbeschikking of bescherming

Het zelfbeschikkingsrecht is heilig in Nederland, maar loopt nu – scherp gesteld – tegen ‘bescherming van de soort’ aan. Er zijn ook politiek geen keuzes te maken die mensen niet raken of deels uitsluiten. Een zorgmedewerker die liever ook anoniem blijft vat het aardig samen: “We voelen ons allemaal zo groot als mensen, maar laten ons verdelen door iets dat onzichtbaar klein is. Dat is knap gek!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio