23.8 C
De Bilt

Oude werkkleding van de politie hergebruikt

Nederland – Vanaf volgend jaar worden alle afgedankte werkkleding van de politie, zoals de uniformen, helmen en schoenen, gerecycled in plaats van verbrand.  

Er wordt jaarlijks ongeveer 120.000 kilo
werkkleding van de politie die niet meer gebruikt wordt, verbrand in de afvalverbranding. Volgende jaar stopt dat en gaat de politie al de gebruikte kleding recyclen.

De politie den Haag heeft als proef een jaar lang alle kleding gerecycled. Omdat dit goed bevallen is, wordt deze werkwijze nu ook landelijk ingevoerd. Dit sluit goed aan op de ‘retourstroom’ van het Rijk. Daarbij wordt de kleding van meerdere instanties van de overheid verzameld en verwerkt. Het proces is kostenneutraal door de samenwerking met het catogorieplan bedrijfskleding van het Rijk.

Arbeid

Er was wel de voorwaarde dat er voorkomen moet worden dat politiekleding dat nog goed herkenbaar is in handen komt van mensen die er misbruik van kunnen maken. Deze herkenbare kleding wordt nu verwerkt tot grondstoffen. Er komen zo’n 10 mensen die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt die dit werk gaan doen.

Hergebruik

De grondstoffen van oude werkbroeken wordt verwerkt in meubels, er worden tassen en relatiegeschenken van gemaakt of gebruikt om traumabeertjes mee op te vullen of het kan dienen als isolatiemateriaal. Er kan zelfs nieuw garen van worden gesponnen.

Verkoop

Kleding dan niet direct herkenbaar is als overheidskleding, zoals witte overhemden, schoenen en helmen worden via de dienst Domeinen verkocht aan opkopers. Deze spullen worden dan meestal weer doorverkocht in het buitenland. Zaken als helmen en kniebeschermers worden weer bij de politieacademie gebruikt om mee te oefenen.

Het is de bedoeling dat onderdelen die uit afgedankte kleding komt weer gebruikt gaat worden in de nieuwe uniformen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio