7 C
De Bilt

De oudste sprinter van de NS gaat met pensioen

BinnenlandDe Ns neemt vandaag, zaterdag 11 december, officieel afscheid van de oudste sprinter die momenteel nog rijd van de NS. Het is de welbekende wit met blauwe sprinter, die jaar en dag over het spoor reed. Veel mensen zijn er mee opgegroeid. Helaas gaan deze treinstellen vanaf morgen officieel uit dienst tijdens de nieuwe dienstregeling die op zondag 12 december ingaat.

Uitgesprint

Het oudste model SGM van de NS die in maart 1975 uit de fabriek rolde, is na 46 jaar uitgesprint. Na een renovatie in het jaar 2000 van geel naar de bekende kleuren wit met blauw, is het na 46 jaar echt tijd om afscheid te nemen. Maar de NS laat het niet ongemerkt voorbij gaan, zo liet het bedrijf weten aan de reizigers. De NS heeft speciaal één treinstel laten bestickeren met tekst “Sprinter na 46 jaar uitgesprint”. Het is de laagste sprinter ooit, herkenbaar aan het feit dat je zelf nog de ramen kon openen.

Treinspotters

Verschillende treinspotters heb de afgelopen week geprobeerd om een laatste glimp op te vangen van de oude sprinters. De afgelopen maanden werden de SGM treinstellen al minder gespot, omdat er nog maar 25 in dienst waren. Gelukkig is er nog één treinstel te vinden in het spoorwegmuseum.

Hergebruik

De NS gaat nog veel onderdelen hergebruiken uit de SGM voor andere treinstellen. Maar ook de 800 ramen worden hergebruikt. Daarmee gaan ze een fietsenstalling maken bij station Eindhoven Centraal.

Het geplande afscheidsritje kon niet doorgaan vanwege de huidige coronamaatregelen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio