11.8 C
De Bilt
zondag, 22 mei 2022

Overgang naar wintertijd zorgt voor meer aanrijdingen

Landelijk – Route Mobiel, aanbieder van pechhulp, wil verkeersdeelnemers attenderen op het verhoogde risico op aanrijdingen na de ingang van de wintertijd.

Duisternis en vermoeidheid

Duisternis en vermoeidheid zijn de oorzaak van veel schades in de desbetreffende periode. Route Mobiel ziet in de week na de ingang van de wintertijd al jaren een piek van 10 – 15% meer aanrijdingen. Dit jaar moet de klok een uur worden teruggezet in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober.

Ongevallenpiek wintertijd

Andreas Fuchs van Route Mobiel: “Wij zien al jaren een piek van ongevallen en schademeldingen vlak na de ingang van de wintertijd. Dit jaar zal dat na 28 oktober waarschijnlijk ook weer het geval zijn.”

Bioritme in de war

Fuchs: “Automobilisten worden soms toch nog overvallen door de sneller invallende duisternis, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Ook zijn er weggebruikers die door de tijdsomschakeling een verstoord bioritme hebben en daardoor vermoeider achter het stuur zitten dan normaal. Het is daarom aan te raden om goed voorbereid de weg op te gaan; zorg dat je verlichting in orde is, de ramen goed schoon zijn, je goed uitgeslapen bent en dat je wat te eten bij je hebt om vermoeidheid te bestrijden (neem bijvoorbeeld een banaan mee in je auto!).”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio